Elérhető az influenza elleni védőoltás a háziorvosoknál

A jövő héten már a megye egész területén rendelkezésre áll az influenza elleni vakcina. A kormány az idei évben a kockázati csoportba tartozók védőoltásához biztosítja térítésmentesen az oltóanyagot a megfelelő mennyiségben. Az influenza elleni vakcina beadatása azoknak is javasolt, akik nem jogosultak térítésmentes védőoltásra, írják a Tolna Megyei Kormányhivatal honlapján.

Az influenza elleni védőoltások elsődleges célja az egyéni védelem kialakítása, így különösen ajánlott azoknak, akiknél az influenza-fertőzés vagy az ahhoz társuló szövődmények nagy kockázatot jelentenek.

A fokozottan veszélyeztetettek közé tartoznak a 60 éven felüliek – egészségi állapotuktól függetlenül, a krónikus légzőszervi, szív-érrendszeri, illetve anyagcsere-betegségben szenvedők, a csökkent immunitású személyek, továbbá a várandósok vagy a gyermekvállalást tervező nők. Ugyancsak javasolt a védőoltás az egészségügyi és a szociális intézményben dolgozóknak, és a tartós ápolást-gondozást nyújtó intézmények ellátottjainak.

Az influenzavírusok változékonysága miatt az oltást évről-évre meg kell ismételni. A szezonális influenza elleni védekezés jelenleg ismert leghatékonyabb eszköze a védőoltás, amely biztonságos, és egyben segíthet elkerülni a kellemetlen tüneteket okozó, esetenként súlyos szövődményekkel járó betegséget.

Az influenza elleni vakcina beadatása azoknak is javasolt, akik nem jogosultak térítésmentes védőoltásra, számukra az oltóanyag orvosi rendelvényre a gyógyszertárban megvásárolható, majd a háziorvos beadja.