Magyar újságírók látogattak a TVEL üzemanyaggyárába

Készülnek a fűtőelemek. Fotó: TVEL

Folyamatos és biztonságos a nukleáris fűtőanyag-termelés a Roszatom leányvállalatánál, a TVEL Elektrosztalban lévő gyárában – hangzott el a gyárlátogatáson, amelyen magyar újságíróknak mutatták be a XII. Atomexpo Nemzetközi Fórumot megelőzően az orosz technológiával modernizált, robotizált gyártási folyamatot. Az MTI beszámolója szerint a szakemberek hangsúlyozták, hogy egyaránt képesek orosz, illetve nyugati típusú atomerőművek reaktoraiban használható – uránalapú – fűtőanyagkazetták előállítására rendkívüli szigorú minőségbiztosítási előírások mellett. Hozzátették, amennyiben igény van rá, bővíteni tudják a kapacitást.

A Moszkva környéki Elektrosztal városban lévő gyárban többek között láthatták a magyar újságírók, hogyan préselik a Paksi Atomerőműnek készülő fűtőkazettába szánt „tablettát”.

A TVEL a világ 15 országba szállít fűtőanyagot atomreaktorokba, kilenc kutatóreaktort is ellát üzemanyaggal. Magyarországon a cég nemcsak a Paksi Atomerőműbe szállít fűtőanyagot, az MTA Energiatudományi Kutatóintézete is orosz üzemanyaggal működteti kutatóreaktorát.

Szocsiban a XII. Atomexpo Nemzetközi Fórumot 2022. november 21-22. rendezi meg a Roszatom, az atomenergetikai rendezvény lehetőséget teremt eszmecserére az iparági vezetők, a politikai döntéshozók és a vállalatvezetők között.

A szakmai találkozókon szó lesz az új technológiákról, a kis teljesítményű moduláris reaktorok fejlesztéséről, nukleáris üzemanyag ciklus zárásról, a fenntartható energetika irányába tett lépésekről – tájékoztattak a szervezők.