Megnyílt a XII. Atomexpo Szocsiban

Szocsiban 2022. november 21-én 57 ország képviselőinek részvételével megnyílt a XII. Atomexpo Nemzetközi Fórum. Az esemény a Youtube-on élő közvetítésben látható.

Fotó Hárfás Zsolt

Az Atomexpo Nemzetközi Fórum az atomenergetikai ipar első számú globális seregszemléje és üzleti fóruma, amely lehetőséget teremt az eszmecserére az iparági vezetők, a politikai döntéshozók és a vállalatvezetők számára.

A fórum idei kiemelt témája az Atomtavasz: a fenntartható jövő megteremtése. A fórum keretén belül plenáris üléseket, tematikus kerekasztal-beszélgetéseket és panelbeszélgetéseket tartanak, amelyeken a világ különböző országaiból érkező érdeklődők széles körének bevonásával megvitatják az atomenergia szerepét a globális klímaválság kihívásainak kezelésében, valamint azt, hogyan járulnak hozzá a nukleáris technológiák az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak eléréshez.

A 2009 óta évente megrendezett Atomexpo Nemzetközi Fórumon a nukleáris energetika aktuális kérdéseit és a jövő trendjeit vitatják meg a résztvevők, valamint üzleti tárgyalásokra is sor kerül. Mindennél többet mond, hogy a kezdetek óta több mint 550 szerződés és egyéb megállapodás született az Atomexpókon, amelyek összértéke meghaladta a 60 milliárd dollárt. A résztvevő vállalatok száma is tekintélyes: az elmúlt évek rendezvényein több mint 6000 vállalat képviseltette magát, az eseményen részt vevők száma meghaladta a 45 ezret.

Nincs ez másként az idén sem: 54 országból 4100-an vannak jelen a rendezvényen. Az orosz atomenergetikai ipar, a Roszatom tagvállalatai mellett idén is eljöttek Szocsiba a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, a WANO és a világcégek képviselői, ami jól példázza, hogy az országok hisznek az atomenergetika jövőjében, világszerte kibontakozó reneszánszában. Örömteli, hogy ebben magyar vállalatok is szerepet játszanak. A világhírű Ganz gépgyár egyik utódvállalata nagy teljesítményű atomerőművi szivattyúkat, egy másik pedig villanymotorokat gyárt ezekhez, amelyeket beépítenek a világszerte orosz technológiával megvalósuló új atomerőművekbe. Oroszország mellett Fehéroroszországban, Indiában és a most épülő törökországi blokkok részeivé válnak, ezzel növelve a magyar mérnöki szakértelem hírnevét a világban.

A rendezvény súlyát jelzi, hogy a megvitatandó témák között olyan területek vannak, amelyek meghatározzák a fenntartható, karbonsemleges jövőt. A Magyarországon épülő új paksi blokkok a világon ma elérhető és működő referenciával rendelkező legkorszerűbb és legbiztonságosabb orosz technológiával valósulnak meg, amit a nemzetközi szervezetek mellett az EU is elismert. A Paks II. projekt garantálja Magyarország ellátásbiztonságát, az importfüggés csökkentését, a megfizethető árú energiát az ipar és a lakosság számára, ami hosszú távon növelni fogja az ország versenyképességét. Az új technológiák, a kis teljesítményű moduláris reaktorok fejlesztése, illetve a nukleáris üzemanyag ciklus zárása mind meghatározó témakörök az Atomexpón, amelyek betekintést engednek a csúcstechnológiai megoldásokba.

A XII. Atomexpo Nemzetközi Fórum a Youtube-on élő közvetítésben látható, ide kattintva elérhető.

/Forrás: a Roszatom sajtóközleménye/