Szijjártó Péter: A cél továbbra is az, hogy 2030-ra elkészüljön a két új blokk

Forrás: Szijjártó Péter miniszter hivatalos Facebook-oldala

A magyar energiastratégia négy alapelve mindenhol ugyanaz. Oroszországban is – olvasható Szijjártó Péter hivatalos Facebook-oldalán. A külgazdasági és külügyminiszter Szocsiban, a XII. Nemzetközi Atomexpón vesz részt. Azt írta, alapelv, hogy az energiamix összeállítása kizárólagos nemzeti hatáskör, ezért azt semmifajta szankció nem korlátozhatja. Lehetővé kell tenni azokat a beruházásokat, amelyek szükségesek az energiabiztonság garantálásához. Paks II. ilyen, így azt semmi sem akadályozhatja. Energetikai diverzifikáció kell, és ennek lényege, hogy minél több forrás álljon rendelkezésre, nem pedig az, hogy bizonyos forrásokat kizárunk. A karbonsemlegesség nem ideológiai, hanem gyakorlati kérdés. Hiába próbálják egyes európai politikai mozgalmak kisajátítani, ennek az ügynek elsősorban a környezetvédelemről kell szólnia.

Fotó: Hárfás Zsolt

Az M1 csatorna élőben jelentkezett a helyszínről. A csatornának adott interjúban Szijjártó Péter a paksi bővítés fontosságáról beszélt. Kiemelte, hogy a jövőben azok országok lesznek biztonságban, amelyek maguk tudják előállítani az általuk felhasznált energia egy jelentős részét. A külgazdasági és külügyminiszter rámutatott, hogy Magyarország esetén saját források hiányában egyedül a nukleáris energia jelent megoldást. A tervezett két új blokkal hazánk megduplázza a nukleáris kapacitást, ami hosszú távon biztosítja az energiaellátást és a rezsicsökkentés vívmányainak fenntartását.

– A terv és a cél továbbra is az, hogy 2030-ra legyünk készen a két új blokkal, ennek akadályát gyakorlatilag csak külső tényezők jelenthetik – jegyezte meg. Kitért arra, hogy az eddigi szankciók nem érintették a nukleáris energiát, de vannak országok, vannak hatóságok, amelyek még Brüsszelebbek akarnak lenni Brüsszelnél, és kicsit túlteljesítenek. Példaként a német exportügynökséget említette, amely még nem hagyta jóvá az új paksi blokkok irányítástechnikájának kivitelét, míg a francia konzorciumi partner esetében Párizsban ezt már megtették.

– Őszintén remélem, hogy egyetlen európai ország sem fogja gátolni ezt a beruházást. Látni kell, hogy ma az energiaellátás biztonsága nemzetbiztonsági és nemzetstratégiai, ráadásul szuverenitási kérdés is. Aki az atomenergiával szemben lép fel, az egyrészt a józan ésszel szemben cselekszik, másrészt pedig ellehetetleníti hosszú távon az európai ellátásbiztonságot, és a megfizethető energiaszolgáltatást, ráadásul a zöld célokkal is szembemegy – húzta alá. Ez utóbbit azzal a ténnyel támasztotta alá, hogy a paksi atomerőmű működésével jelenleg évente 14,5 millió tonna szén-dioxid kibocsátása előzhető meg, a bővítéssel pedig ez további 17 millió tonnával növekszik, ráadásul így körülbelül évi négymilliárd köbméterrel kevesebb földgázt kell majd felhasználni.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy az atomenergia a legolcsóbb, legmegbízhatóbb, legkörnyezetbarátabb, legbiztonságosabb módja az energia előállításának. A miniszter arról is tájékoztatott, hogy tárgyalt Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával is, akivel áttekintették a beruházást, ami szavai szerint szépen halad előre. Beadták a létesítési engedélyhez kapcsolódó előzetes biztonsági jegyzőkönyvet, megfelelően halad a talajkitermelés és a következő lépés a teljes talajkiemelési terv engedélyének benyújtása lesz.
Eközben már zajlik Oroszországban két rendkívül fontos eszköz gyártása.

Kitért arra is, hogy a paksi bővítés Magyarország történetének legnagyobb, több mint 12 milliárd euró értékű zöldmezős beruházása, amely mintegy tízezer munkahelyet hoz létre.

A XII. Atomexpón részt vesz Jákli Gergely, a Paks II. Atomerőmű Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint a TEIT képviseletében dr. Filvig Géza elnök, Kalocsa polgármestere és Szabó Péter, Paks polgármestere.

A képen (b.-j.): Dr. Filvig Géza, a TEIT elnöke, Kalocsa polgármestere, Jákli Gergely, a Paks II. Atomerőmű Zrt. elnök-vezérigazgatója, Szabó Péter, Paks polgármestere. Fotó: TEIT