Paksi díjazottak a VOSZ gálán

Kiszli Vanda, az Atomerőmű SE többszörös bajnok kajakosa lett a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Tolna megyei szervezetének egyik Prima díjasa ebben az évben. A már hagyományos VOSZ gálán a példaértékű munkát végző vállalkozók is elismerést kaptak.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A magyar értelmiség szellemi eredményeinek megőrzése, a hazai tudomány, művészet, kultúra és sport terén kiemelkedők elismerésére 2003-ban alapította Demján Sándor és a Vállalkozók Országos Szövetsége a Prima Primissima díjat. Két esztendővel később a VOSZ Tolna megyei szervezete is csatlakozott a kezdeményezéshez. Így már a 17. Tolna megyei Prima Díjátadó Gálát rendezték meg, ahol Janóczkiné Kiszli Vanda, az Atomerőmű SE mindig mosolygós kajakozója sokszoros magyar bajnok, Európa-bajnok és hét világbajnoki cím birtokosa sok-sok érme mellé megkapta a megyei Prima díjat. 2022. nagyon mozgalmas év volt számára. Prágában, a világkupán két aranyérmet szerzett, majd az Amerikai Egyesült Államokban az év főversenyének számító világjátékokon is sikerült dupláznia, nemrégiben pedig Portugáliában, a világbajnokságon, 26,2 kilométeres távon diadalmaskodott. Vanda azt mondta, hogy bár már nem Pakson edz, de a város és Tolna megye változatlanul fontos számára. Elárulta azt is, hogy még mindig éhes a sikerre, éppen ezért igyekszik tovább gyűjteni az érmeket. – Nem eredménykényszerből csinálom, addig szeretném folytatni, ameddig örömet okoz, amíg motivált vagyok. Addig azt mondom: dolgozzunk, csináljuk! – fogalmazott.

Janóczkiné Kiszli Vanda mellett – akit sport kategóriában díjaztak – népművészet és közművelődés kategóriában Szabadi Mihály, a Bartina Néptánc Együttes alapítója kapott elismerést, oktatás és köznevelés kategóriában pedig Lukácsi Pál nyugalmazott pedagógus, gimnázium igazgató. A közönségdíjat idén a Szekszárdi Ifjúsági Fúvószenekar és a Szekszárdi Madrigálkórus mellett jelölt Tolnai Ifjúsági Fúvószenekar kapta meg.

Süli János országgyűlési képviselőnek Kiemelkedő Társadalmi Szerepvállalásért járó díjat adományozott a szervezet. Mint elhangzott, a Paksi Atomerőműben, majd Paks város önkormányzatában, illetve a Paks II. projektben végzett munkája, képviselői feladatai mellett mindig fontos volt számára a társadalmi szerepvállalás: elnöke volt az Atomerőmű Sportegyesületnek, a Paksi Sportegyesület labdarúgó szakosztályának, a Kisgazda Polgári Egyesület madocsai csoportjának. 2010 óta a Magyar Labdarúgó Szövetség Tolna megyei társadalmi elnöke. Süli János azt mondta, úgy gondolja, az értelmiség kötelessége a társadalmi szerepvállalás, azaz a munkán, kötelező feladatokon túl is illik tenni a szűkebb és tágabb közösségért, ami számára is természetes.

A gálán köszöntötték az Országos Év Vállalkozója Díj Tolna megyei díjazottját a LUX-H 84 Kft. ügyvezető-tulajdonosát, Horváth Jánost, majd a megyei díjakat adták át. Ahogy évről évre, így idén is több paksi vállalkozó léphetett színpadra, hogy átvegye a munkáját, tevékenységét, eredményeit értékelő díjat. Elsőként dr. Gál Gábor, az Alisca Dent Kft. fog- és szájbetegségek szakorvosa, dento-alveoláris sebész, aki apai példa hatására döntött úgy, hogy fogorvos lesz. 1995-ben nyitotta meg paksi rendelőjét. Négy gyermeke van. Életének fontos része a zene: jelenleg zeneelméleti tanulmányokat folytat, és jövő év elején jelenik meg albuma Gál Gábor és barátai címmel.

Díjat vehetett át Árkiné Zuschlag Teréz, a Teri-Textil Kft. tulajdonosa is. 1998 tavaszán érettségizett a Paksi Vak Bottyán Gimnáziumban. Szolnokon kereskedelmi szakon, banki szakirányon szerzett diplomát, ami után – szülői biztatásra – lakberendező iskolát végzett. 2004 közepén csatlakozott édesanyjához a tizenkét évvel korábban alapított családi vállalkozásban.

Mány László, az Eco-Therm-Paks Kft. ügyvezetője, tulajdonosa is a díjazottak között volt. Mány László szakmai pályafutása vízvezeték szerelőként indult, az 1998-ban a piacgazdasági lehetőségeket látva kereskedelmi vállalkozásba kezdett.

Schreiner János, a Pavill Paksi Villanyszerelő Kft. ügyvezetője is elismerést vehetett át. Vállalkozását 1985-ben hozta létre GMK-ként, 1998-ban kft.-t alapított, ahol napjainkban huszonnégy főt foglalkoztatnak, illetve hét tanulót. A villanyszerelő szakmunkás utánpótlás biztosítását kiemelt feladatuknak tekintik, tizennyolc éve kapcsolódtak be a képzésbe.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Az est folyamán a Gyöngyösbokréta Hagyományőrző Egyesület és a Bogyiszlói Együttes közös műsorát láthatta a közönség, illetve fellépett a Takács Tamás Blues Band. A rendezvény fővédnöke Pekárik Géza, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója volt.