Pályaorientációs napot tartottak az ESZI-ben

Nagy érdeklődés övezte a diákok, vállalatok és felsőoktatási intézmények részéről az Energetikai Technikum és Kollégium pályaorientációs napját, amit pénteken (12.02.) tartottak meg az oktatási intézményben. Több mint tíz vállalat képviselői jelentek meg a sportcsarnokban, az iskola épületében pedig nyolc egyetemé adtak tájékoztatást a továbbtanulási lehetőségekről az ESZI tanulóinak.

Forrás: TelePaks-Paksi Hírnök Facebook-oldal

A kilencedik osztályos diákok érték el a legjobb eredményt a délelőtt során a Paks II. Zrt. standjánál levő interaktív játékokon. Először két, első látszatra azonos kép különbségeit kellett megtalálniuk, majd egy kvíz következett. – Érdekes előadásokon vettünk részt. Tetszett a vállalat tájékoztatója, vonzónak tűnnek az ott elérhető pozíciók, bár egyelőre távolinak érzem még a pályaválasztást – fogalmazott Debreceni Rebeka, az ESZI 9. D osztályos tanulója. Bozsoki Benjámin a 9. A osztályba jár. Már most fontolgatja, hogy gépészként szeretne majd a későbbiekben elhelyezkedni, ezért különösen nagy érdeklődéssel hallgatta a tájékoztatást az épülő új blokkokról a pályaorientációs napon.

A Paksi II Zrt. egyebek mellett ezzel a tájékoztatóval adta át az érdeklődő tanulóknak a társaság működésével kapcsolatos lényegi tudnivalókat. – Ezen a napon az a célunk, hogy népszerűsítsük a vállalat hétköznapjait, tevékenységét, nyitott pozícióit. Továbbá, hogy már a legfiatalabb korosztálynak át tudjuk adni ezeket az információkat – fogalmazott Benedek Áron, a projektcég humánerőforrás igazgatója.

Sok tanuló érdeklődött a MVM Paksi Atomerőmű Zrt. gyakornoki programja, álláslehetőségei és maga a vállalat iránt. A cél itt is a tanulók érdeklődésének felkeltése volt. – Egy újdonsággal is készültünk a diákok számára, az ösztöndíjprogramunkról adtunk tájékoztatást, amit az elektronikai és az erősáramú elektrotechnikusok számára hirdettünk meg. Erre január 3-ig lehet jelentkezni. Ezen túl betanuló programjainkról beszéltünk a diákoknak – mondta Matesz Roland, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. tudásmenedzsment főszakértője.

– Több mint egy tucat vállalat és hatóság érkezett az ESZI-sportcsarnokba. A célunk az, hogy a diákok megismerjék ezeket a cégeket, a vállalatok pedig megismertessék velük tevékenységüket, elérhető pozícióikat – tájékozatott Nagy János, az Energetikai Technikum és Kollégium gyakorlati oktatásvezetője. Míg a sportcsarnokban felállított standoknál adtak tájékoztatást a kiállító cégek, addig az iskola épületében különböző előadásokon vehettek részt a tanulók.

– A nálunk végzettek iránt nagy a munkaerő-piaci kereslet. Számos egyetem tárt karokkal várja az itt végzett diákokat. A mai napon tizennégy cég és nyolc egyetem próbálja agitálni a végzett tanulóinkat, hogy az iskolából kikerülve náluk helyezkedjenek el vagy náluk folytassák tovább a tanulmányaikat – fogalmazott Csanádi Zoltán, az Energetikai Technikum és Kollégium igazgatója. Az iskolába jelenleg hatszázötven diák jár. A végzettek 75-80 százaléka továbbtanul, a többiek a környékbeli vállalatok állásajánlatai közül válogathatnak.