Karácsonyi ünnepi körkép sportvezetőkkel, sportolókkal

Néhány sportág kivételével véget értek a versenyek, a bajnoki küzdelmek. Arról kérdeztünk élsportolókat és sportvezetőket, hogyan készülnek az ünnepekre, mit jelent nekik a karácsony, és hogy erre a néhány napra háttérbe kerül-e a sport, tudnak-e lazítani egy kicsit. Megkérdeztük azt is, hogy túl egy világjárványon visszatért-e az élet a rendes kerékvágásba a sportágukban, és 2022-ben hogyan tudtak versenyezni.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Rostané Katona Katalin, a PSE szabadidő-szakosztályának vezetője: Sok ünnepünk van egy évben, a karácsony az, amelyik meghitt családias légkörben zajlik. Szeretek együtt lenni a családdal, és szeretem, szeretném nézni, ahogy esik a hó. Már hagyomány, hogy a férjem ilyenkor halászlét főz. Nagy családi körben töltjük ezt a napot, ami körülbelül 25-30 főt jelent. Törekszem arra, hogy saját készítésű dolgokat adjak ajándékba. Apróságokra kell gondolni, szaloncukorra, narancslekvárra, mézeskalácsra, ami személyessé tudja varázsolni ezt az ünnepet. A fenyőfát a kamasz fiammal együtt szoktuk díszíteni, mert a férjem a munkabeosztása miatt általában ilyenkor nem tud ezzel foglalkozni. A sport ilyenkor is ott van az ember életében, pláne ha egy kicsit a megszállottja. A Mikulás teremfoci kupa az ESZI sportcsarnokban került megrendezésre, és én is részt vettem egy baráti társasággal a Harc a halért vetélkedőn, tavaly egy malacért küzdöttünk. Kicsit döcögősen indult 2022, nyár elejére szerencsére megszűntek a korlátozások. Gyerekeknek szerveztünk nyári táborokat szabadidős jelleggel, Tolnán voltunk a lányfocicsapatnál, teniszeztünk, strandoltunk, házifociversenyeket rendeztünk, Budapesten voltunk a családi mozgásfesztiválon. Ezekre mindig a városunkban lakó embereket próbáljuk megnyerni, a meghirdetett programokra várjuk a jelentkezőket.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Kiss Gábor, a PSE tájfutószakosztályának vezetője, edzője: A karácsony nekem a szeretet ünnepeként és az év kellemes lezárásaként jelenik meg. Ilyenkor értékelem az évet, és felkészülök a következőre. Otthon már december elején elkezdünk készülni az ünnepekre a karácsonyi fények, díszek felrakásával. Advent első vasárnapján a családommal közösen meggyújtjuk az első gyertyát, majd mindig eggyel többet. Természetesen ilyenkor már a karácsonyi ajándékozási ötleteket is elkezdjük megvalósítani. A fenyőfát mindig közösen díszítjük fel a gyerekekkel. Meglátogatjuk a szüleinket, és az ünnepi ebéd évtizedek óta az édesapám főzte halászlé. Két ünnep között négy gyermekünkkel több közös családi programot szervezünk. Az ünnepek alatt nem szoktunk leállni a futással, sőt ilyenkor még könnyebb időt szakítani rá, a párommal 15-20 km-es távokat teljesítünk. A pihenőidő november közepétől december közepéig tart, utána elkezdődik az alapozó időszak a tavaszi versenyidőszakra. Szerencsére idén már minden versenyre el tudtunk jutni, amit beterveztünk. A covidon átesett versenyzők teljesítménye minden esetben romlott, nagyjából 3-6 hónapig tartott, mire visszatértek az eredeti állapotukba.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Szabó János, a PFC NB I.-es labdarúgócsapatának csapatkapitánya: Várom a karácsonyt, van két kicsi gyermekem, a kislányom egyéves, a kisfiam öt. Már komolyan érdekli őket a karácsonyfa, amit én szoktam megvenni. Az ajándékokat együtt választjuk a párommal a gyerekeknek és a családnak. Szeretünk előre készülni, már hetekkel előbb az összes ajándék megvan, nagyon várjuk 24-ét. Szenteste eljönnek hozzánk a szüleink és a testvéreink, szóval sokan vagyunk. A következő napokban pedig családlátogatásra megyünk. Szeretem a karácsonyi ételeket, 24-én én szoktam főzni a halászlét, és a bejgli is fogy ilyenkor. Hála Istennek, nem vagyok hízékony, és szeretek is enni. Úgy tudom, hogy az ünnepeink most szabadok lesznek, és ilyenkor igyekszem kikapcsolni magam. A szeretteimre koncentrálok, próbálom ezt a pár napot csak velük és rájuk fókuszálva tölteni, lényeg, hogy jól érezzük magunkat. Ilyenkor megpróbálunk másokon is segíteni, adakozni. Az idén sikerült az edzői képzést befejeznem, „A” licencet szereztem. Jó érzéssel tölt el, komoly cél volt. Szeretnék a labdarúgás mellett maradni, amikor befejezem az aktív pályafutásomat. Azt hiszem, elégedettek lehetünk a 2022-es évvel, ott vagyunk a középmezőnyben. Lehetnénk jobbak is, az ember mindig többre vágyik, többet akar, de különösebben nincs hiányérzetem. Kisebb sérülésektől eltekintve azt mondhatom, egészséges vagyok.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Pupp Noémi, az ASE kajakozója: Nem vagyok oda a nagy karácsonyi felhajtásért, de az évben egy-két alkalom van, amikor napokat együtt tudunk lenni a családommal, és a karácsony ilyen. Ilyenkor azért jókat eszünk, társasozunk vagy filmet nézünk. Érdekesség, hogy bár anyukám bajnok a sütésben és főzésben, bejglit nem tud készíteni, de valahogy mindig kerül az asztalra. Hogy diós vagy mákos bejgli? Igazából nem tudok és nem is akarok választani. Ilyenkor jut idő a pihenésre, a karácsony az egyetlen ünnep, amit a kajakosok is számon tartanak. Szerencsére nem hátráltatta semmilyen betegség a felkészülésemet. Egy versenyről tudok, hogy volt több megbetegedés, de többnyire problémamentesen zajlottak a versenyek és az edzőtáborok. Már tesztekre se nagyon volt szükség, elég volt a megfelelő oltás.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Ács Péter, ASE, nemzetközi sakknagymester, szövetségi kapitány: Számomra a karácsony a legfontosabb ünnep az évben, elsősorban a gyerekekről és a családi összetartásról szól ez az időszak. A két kislányom felfokozott várakozása, a közös készülődés és a dekoráció különleges hangulatot varázsolnak az otthonunkba. A fenyőfadíszítés és a menetrend szempontjából követjük a hagyományokat, a karácsonyi menübe viszont igyekszik a feleségem minden alkalommal valami újat becsempészni. Sakkprogramot nem tervezek az ünnepi időszakra, az utolsó megmérettetés idén a csapatbajnokság december 17-18-i dupla fordulója volt Pakson. Marad idő pihenésre és rokonlátogatásra, valamint nagyon szeretném már leporolni a jégkorcsolyámat is. Idén nem maradt el fontos verseny a járvány miatt, gyakorlatilag visszatért a sakkvilág a normál kerékvágásba. Ugyanakkor voltak olyan, koronavírussal összefüggő egyedi események, amelyekben két alkalommal személyesen is érintett voltam. Március végén a szlovéniai egyéni Európa-bajnokság már az induláskor véget ért számomra, miután – tünetmentesen – pozitív lett a helyszínen a kötelező COVID-tesztem. A nyáron Indiában megrendezett sakkolimpiára pedig csapatkapitányként készültem, de a válogatott második legjobb sakkozója az indulás napján belázasodott és pozitív lett a tesztje, így az utolsó pillanatban játékosként is be kellett ugranom a csapatba.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Kovács Ákos, az ASE NB I.-es kosárlabdacsapatának csapatkapitánya: A karácsonyi időszak nálunk főként a családi összejövetelekről szól, már amennyire a bajnoki program engedi. Már december elején előkerülnek a különböző díszek, kicsit meghosszabbítva ezzel is az ünnepi hangulatot. A fenyőfadíszítés minden évben kötelező program. Persze a legnagyobb előkészületet a sütés-főzés jelenti, bár én leginkább csak a fogyasztói oldalt erősítem e téren. Gyerekkoromban a nagymamák kényeztettek el mindenféle finomsággal, később a szülők, manapság pedig a feleségem tesz ki magáért, főleg sütés terén. A klasszikus menüsor mindig az asztalra kerül, a halászlétől egészen a mákos-diós bejgliig. Ahogy fentebb említettem, a meccsek időpontja nagyban befolyásolja a karácsony hosszúságát, szinte minden évben változik a forgatókönyv. Régebben több volt a szabadnap, mert nem voltak meccsek a két ünnep között, így több programot is lehetett szervezni, volt idő többeket meglátogatni, hosszabb volt a pihenő. Az elmúlt 7-8 évben viszont rendre játszottunk, emlékszem olyan évre, amikor 24- én még edzettünk, és már 26-án is, de talán olyan is volt, hogy 25-én is. Szóval mostanság egy nagy családi ebédet vagy vacsorát tudunk összehozni. Mindig jólesik ilyenkor kicsit kiszakadni a hétköznapokból, feltöltődni a bajnokság közepette, a családdal és barátokkal tölteni egy kis időt. Az előző szezonban kijutott a „jóból”, de a jelenlegi bajnokságban sokkal bíztatóbb a helyzet. Remélem, hogy jóval sikeresebbek leszünk, és a világjárványt is végérvényesen magunk mögött tudhatjuk. Azért továbbra is mindenki vigyázzon magára, és kellemes ünnepeket kívánok az egész csapat nevében is.