Szabó Péter: Küzdelmes évet tudhatunk magunk mögött

Szabó Péter, Paks polgármestere. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Kedves Paksiak!

Már csak néhány nap, és ha röpke pillanatokra is, de megáll az idő. December utolsó napjaiban visszatekintünk a hátunk mögött hagyott évre. Vagyis számot vetünk a múló idővel, életünkkel, elért sikereinkkel, veszteségeinkkel egyaránt.

Paks polgármestereként kötelességemnek tartom, hogy magam is számadást adjak az önkormányzatban végzett munkánkról. A város vezetőivel, az önkormányzati testület tagjaival és a hivatal munkatársaival együtt egy nehéz és igen küzdelmes évet tudhatunk magunk mögött. Városunkért végzett közös munkánkat ebben az évben számos kihívás, feladat és nehéz döntések sorozata jellemezte. Hiszen az év elején még érezhető módon közöttünk volt a koronavírus és vele együtt számtalan kihívás az egészségügyben, a szociális intézményeinkben, a köznevelésben dolgozók életében és természetesen a családok és a város mindennapjaiban is. A koronavírus-járvánnyal való küzdelem városunk életében a páratlan összefogás ideje volt, mely mindannyiunkat méltán tölthet el büszkeséggel.

Aztán az év elején, február utolsó napjaiban kitört szomszédunkban a háború, mely olyan időszakot indított el, melyet a II. világháború óta nem tapasztaltunk Európában. De a paksiak szíve, ahogy máskor is, úgy most is a helyén volt, hiszen a háború kitörése után néhány nappal már több teherautónyi adománnyal indultunk útnak Kárpátaljára, hogy tartós élelemmel, matracokkal, tisztálkodási szerekkel segítsük nemzettestvéreinket, és mindenkit, aki a háború miatt került nehéz helyzetbe.

Az év közepére aztán az is világos lett, hogy a háború átszővi egész Európa hétköznapjait is. Hiszen az energiaárak robbanásszerű emelkedése senkit sem kímélt, soha nem látott mértéke lassan átírja a családok és intézményeink mindennapi terveit, jövőképét egyaránt. Ezért is nagy eredmény, hogy az egyre nehezedő helyzet ellenére ebben az évben is megvalósulhatott jó néhány beruházás és fejlesztés.

Három út kapott új burkolatot az év első felében, megújult a Gábor Áron, a Kálvária és a Kápolna utca Bóbita Bölcsőde előtti szakasza. A mintegy 295 millió forintból elkészült, közlekedésbiztonságot javító felújításokat Magyarország Kormánya támogatta. Megoldódott a csapadékvíz-elvezetés a dunakömlődi temető területén. Megújult a Paksi Benedek Elek Óvoda Kishegyi úti tagóvodájának kerítése. Több mint 82 millió forintot fordított az önkormányzat intézményeink felújítására. Többek között festési munkák, mosdók és burkolatok cseréje, felújítása, klímák beüzemelése történt meg az óvodákban, bölcsődében. A Paksi Benedek Elek Óvoda Hétszínvirág tagóvodájában pedig új melegítőkonyha és kinti játéktároló került kialakításra. Elkészült a Kölesdi úti gyalogátkelőhely kormányzati támogatásból, mintegy 129 millió forint értékben. Új útszakasz épült a Vácika utca folytatásaként.

A Pakson évek óta zajló fejlesztéseket tekintélyes díjjal is jutalmazták az idei évben. Első helyet ért el városunk a Klímabarát Települések Szövetsége által meghirdetett pályázaton kis- és középvárosok kategóriájában. A Klímabarát település díjat olyan tevékenységekkel érdemeltük ki, mint a fásítás, virágosítás, elektromos buszok forgalomba állítása, napelemes rendszer élesítése, közintézmények, lakóépületek energiahatékonyságát növelő beruházások támogatása, a kerékpárút-hálózat fejlesztése.

A keresztény világ karácsony ünnepére készül. Arra az ünnepre, melyben Isten egy gyermek képében lép a világba. S az Istengyermeknek sem volt más biztonsága, csak családjának védelme, szeretete, gondoskodó ereje. Hiszem, hogy az előttünk álló nehéz időszakban akaratlanul is felértékelődnek az eddig természetesnek gondolt értékek. A család szeretete, az otthon kényelmes biztonsága, a munka értéke, és mindazok a közösségi szolgáltatások, melyekre eddig életünk természetes részeként tekintettünk.

Kívánom, hogy készülődjünk a közelgő ünnepre, arra a néhány békés és boldog pillanatra, amely feledteti velünk az egész évi munka fáradtságát, időnként bizonytalan, küzdelmes vagy kudarcos valóságát. Kívánom, hogy az újesztendő legyen városunk, családunk és minden paksi polgár számára gyarapodó, egészségben és sikerekben teljes, és hozza el az áldott békét. Békés karácsonyt és áldott újévet kívánok városunk minden polgárának!

Szabó Péter polgármester