Növekszik az atomenergia társadalmi támogatottsága Európában

Jelentős mértékben felgyorsult az európai közvélemény elmozdulása a nukleáris energia támogatásának irányába az elmúlt egy évben az Európai Unióban. Míg 2021 őszén az európai polgárok 26 százaléka ellenezte az atomenergia felhasználását, 2022 őszére ez az arány 15 százalékra mérséklődött – derül ki a Századvég Alapítvány Európa Projekt kutatásából.

A Paksi Atomerőmű reaktorcsarnoka. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint jelentősen nőtt az atompártiak aránya. Egy év alatt 26 százalékról 40 százalékra nőtt, azok aránya, akik szerint a technológiával nagyon sok vagy sok energiát kellene előállítani. A mérsékelt álláspontot képviselők körében – akik a nem túl sokat vagy a keveset választ jelölték meg – az arány változatlan, 35 százalék.

A korábbi 26 százalékos elutasítottsághoz képest az atomellenesek aránya pedig 15 százalékra csökkent– olvasható az elemzésben, amely kitér arra, hogy az energiaválság a gyakorlatban is megmutatta, hogy Európának szüksége van atomerőművekre, „mert azok megbízható, olcsó és alacsony károsanyag-kibocsátású energiát” képesek biztosítani a súlyos kapacitáshiánnyal küzdő kontinensen.

Kiemelték, hogy mindezek ellenére az uniós tagállamokban továbbra is nagy eltérések figyelhetők meg a nukleáris energia támogatottságában, azonban a különbségek – az atomenergiát elutasító tagállamokban zajló drasztikus átalakulással – folyamatosan csökkennek: Ausztriában 57-ről 47 százalékra, Cipruson 41-ről 37 százalékra, Görögországban 45-ről 30 százalékra, Portugáliában pedig 46-ról 29 százalékra.

A Századvég szerint a leginkább tanulságos Németország példája, ahol – az évtizedes atomellenes politikai kampány ellenére – hat év alatt kevesebb mint harmadára csökkent a nukleáris technológiát elutasítók aránya, így mára a lakosság mindössze ötöde képviseli a korábban többségi álláspontot. – Összességében kijelenthető, hogy a 2022-es adatfelvétel eredményei – mind a 2016-os, mind a 2021-es kutatáshoz viszonyítva – valamennyi tagállamban az atomenergia támogatottságának növekedését mutatták – írta közleményében a Századvég Alapítvány.