Tovább bővül a tároló: újabb engedélyt szerzett a projekt

Újabb, már a negyedik üteméhez ért a Bátaapátiban működő radioaktívhulladék-tároló kialakítása. A beruházáshoz 2036. december 31-ig hatályos létesítési engedélyt adott az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) a kérelmező Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. (RHK) részére az elmúlt év végén.

Fotó forrás: rhk.hu

A bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló (NRHT) az egyike a három, hasonló funckiójú létesítménynek. Az NRHT-t a kis és közepes radioaktivitású atomerőművi hulladék végleges elhelyezésére alakították ki, illetve alakítják jelenleg is. Kamráiban e hulladék többségét 200 literes acélhordókban, tömörített formában tárolják, míg a folyékony radioaktív hulladékot először tartályokban gyűjtik az atomerőműben, majd szilárdítás után szállítják Bátaapátiba.

A Pest megyei Püspökszilágyon működő, de idővel bezárandó Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tárolóban (RHFT) jellemzően ipari, egészségügyi és mezőgazdasági eredetű kis radioaktivitású hulladékokat tárolnak. A harmadik létesítmény pedig az atomerőmű déli szomszédságában lévő Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója, ahova az atomerőműből származó, használt fűtőelemek kerülnek pihentetés után átmeneti időre, mai tervek szerint ötven évre.

A vg.hu e témában írt összefoglalójában kiemeli, hogy még nyitott e fűtőelemek sorsa. A hatályos nemzetközi nukleáris szabályozás szerint minden országnak magának kell gondoskodnia a saját nukleáris hulladékáról, ezért az RHK több éve meg is kezdte egy erre alkalmas tároló helyének keresését a Mecsekben. Ám nem kizárt, hogy a paksi fűtőelemek előbb tesznek egy kis oroszországi kitérőt: újrahasznosítás céljából a Roszatom majaki üzemébe szállíthatják, és csak az onnan visszahozott, a kiküldöttnél már sokkal kisebb mennyiségű anyagot kell elhelyezni a végleges, hazai tárolójában.

AZ OAH fent említett engedélyében a bátaapáti tároló bővítését és fejlesztését feltételekhez kötötte, ami megszokott a nukleáris iparban. Ilyen például az, hogy a létesítés és az üzemeltetés összehangolása érdekében szabályozó dokumentumot kell készíteni, amelyet tájékoztatásul be is kell nyújtani a hivatalnak 2023. szeptember 30-ig. Felül kell vizsgálni és ki kell egészíteni a nukleárisbaleset-elhárítási intézkedési tervet, erre három hónapot adott a hatóság.

Határozatában az OAH felidézi az előzményeket, amelyek szerint a kis és közepes radioaktivitású hulladékok végleges elhelyezésére szolgáló létesítmény kialakítására vonatkozó első engedély birtokában az RHK megépítette a tároló felszíni létesítményeit, majd kialakította az első két tárolókamrát, azok felszín alatti kiszolgáló technológiai rendszereivel együtt. 2012-től érkeznek oda hulladékszállítmányok. A további tárolókamrákban már optimalizálták a hulladék elhelyezését, így adott térrészben az eredetinél több tárolótartályt tudtak elhelyezni. A még újabb kamrák az előzőknél kissé nagyobb keresztmetszettel épültek. Az új kamraszelvény már az optimalizált, vasbeton medencés hulladék-elhelyezési rendszerhez igazodik.

A vg.hu arról is beszámolt, hogy a tárolókamrák létesítése során közel 58 ezer köbméter gránitot termelnek majd ki. A beruházásnak ezen szakaszában a föld alatt telepítenek majd egy rögzített darut is, amelyet megfelelő sugárvédelemmel kell ellátni, mert e kamrába már nagyobb aktivitástartalmú hulladékcsomagok érkeznek majd, mint a már meglévőkbe. A létesítmény monitoringrendszerét kis mértékben módosítják és ki is bővítik. A bátaapáti létesítménybe nemcsak az atomerőmű működése során keletkezett hulladék kerül, itt helyezik majd el a majdani lebontáskor keletkező kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékokat is.