Vereség a Honvéd ellen

Budapesten játszotta az év első bajnoki mérkőzését az Atomerőmű SE NB I/A csoportos férfi kosárlabdacsapata. Az évzáró, Alba elleni nyolcpontos vereség után egyértelműen a győzelmet tűzték ki célul a piros-kékek. A mérkőzés előtt a vendéglátók az utolsó előtti, tizenharmadik helyen álltak a táblázaton, 14 mérkőzésből 2 győzelemmel. Az ASE a hatodik helyet foglalta el, 8 nyertes és 6 vesztes összecsapással. A budapesti csapat helyezése csalóka, sok kiélezett meccset buktak el szoros végjátékban, többek között az október 8-i Gesztenyés útit is. Akkor az Atom csak az utolsó percekben tudta a maga javára fordítani, és 75-71-re megnyerni a mérkőzést. Többen is hiányoztak a paksi csapatból, Kovács Ákos, Frank Áron és Gulyás Milán sem állt Csirke Ferenc rendelkezésére. Vereség lett a vége, a rengeteg kihagyott büntető, kihagyott hárompontos kísérlet megbosszulta magát. Ennek ellenére, tíz másodperccel a vége előtt még a hosszabbításért, vagy éppen a győzelemért támadhattak a piros-kékek, de nem sikerült betalálni. Kérdés még, hogy ilyen rövid paddal meddig lehet még eredményesen meccselni?

Az első pontokat Eilingsfeld szerezte, majd a negyedik perc elején Atkinson büntetői után 0-4-et mutatott az eredményjelző. A negyed derekán Buckingham triplájával 3-9-re alakult az állás. Feljavult a Honvéd, kimaradtak a paksi kísérletek, egy újabb távoli és egy közeli találattal 12-11-re átvette a vezetést a hazai társaság. Eilingsfeld kétszer is betalált közelről, majd Edwin kettese is beesett, azonban egy újabb távoli kosárral egyenlítettek a piros-fehérek. Kilenc másodperc volt hátra, támadott az ASE, Edwint hárompontos dobás közben faultolták, a megítélt büntetőket biztos kézzel értékesítette.

A második felvonás elején közel két percet kellett várni az első pontokra, ahogy az első negyedben, úgy most is Eilingsfeld talált be először. Edwin kapta el a fonalat, először középtávolról, majd betörésből volt eredményes a palánk alól, ráadásul faultolták is, az értékesített büntető után 19-27-re alakult az állás. Atkinson kettese után hazai pontok következtek, az ötödik percben öt pontra csökkent a paksi előny. Eilingsfeld kettese után időt kért a Honvéd a hatodik perc végén, ami után egy triplával és két büntetővel feljöttek két pontra. Ezúttal Csirke Ferenc kért időt, ami után Buckingham 2+1-e következett, ismét ötpontos lett az Atom előnye. Az utolsó bő egy perc alatt a hazaiak dobtak még öt pontot, az ASE nem talált be, döntetlennel ért véget az első félidő.

A harmadik negyed elején fej fej mellett haladtak a csapatok, paksi részről Atkinson, Eilingsfeld és Edwin szállították a pontokat. A hatodik perctől ellépett a Honvéd, miközben néhány ASE támadás során érdekes ítéletek születtek, amiket leginkább Edwin nehezményezett. Atkinson többször is a palánk alól volt eredményes, de egy újabb triplával elléptek a hazaiak 51-46-ra. Edwin majd Buckingham is betalált, de az utolsó pontokat a hazaiak szerezték.

Atkinson és Edwin gyarapította pontjai számát, miközben sorra hagyta ki a büntetőket az ASE, de így is visszavette a vezetést. 58-59 után ismét dobtak egyet messziről, és egyet közelről a vendéglátók, a negyedik perc végén időt kért a Paks 63-59-nél. Ezúttal nem sikerült csökkenteni a hátrányt, újabb büntető maradt ki a piros-kékeknél, a Honvéd ellépett 67-60-ra. Ezután egy 8-0-s ASE roham következett, Buckingham triplája után 67-68-ra alakult az állás, a kilencedik perc elején hazai időkérés következett. Újra beesett a paksi gyűrűbe egy hárompontos találat, de még így is lehetőség nyílott az egyenlítésre, ám Atkinson egyik büntetője kimaradt. Szerencsére az ellentámadás végén megítélt büntetőkből a piros-fehérek is csak egyet értékesítettek, 71-69-nél az egyenlítésért, vagy akár a győzelemért támadhatott a Paks. Edwin tripla kísérlete lejött a gyűrűről, egy gyors indítás után pedig dobott egy ziccert a hazai csapat. Hiába nyerte a lepattanó csatát az ASE 43-36-ra, a gyenge, 15 százalékos tripla, és a 60 százalékos büntető értékesítés nem volt elég a győzelemhez.

Budapesti Honvéd SE – Atomerőmű SE 73-69 (17-20, 17-14, 20-17, 19-18). Atomerőmű SE: Pajor -, Taiwo -, Eilingsfeld 12, Grubor -, Csizmadia NJ, Buckingham 14/6, Edwin 21, Atkinson 22, Karosi -, Géringer NJ.

A kép illusztráció. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks