Simának indult, izgalmas lett a vége, de győzött az ASE

Két idegenbeli bajnoki mérkőzés után, az idei évben először lépett parkettre hazai közönség előtt az ASE NB I/A csoportos férfi kosárlabdacsapata. Az Alba és a Honvéd elleni vereség után a győzelem, a visszavágás volt a cél a Kaposvár ellen, a somogyiak ősszel 87-85-re nyertek. Nehezítette a paksi csapat dolgát, hogy ezúttal sem számíthattak Kovács Ákos, Frank Áron és Gulyás Milán játékára.

Edwin távoli találatával indult a találkozó, majd Eilingsfeld értékesítette büntetőit, nem egész egy perc elteltével 5-0-ra vezetett az ASE. Pajor is pontot szerzett közelről, majd távolról is, 13-7-re lépett el a paksi csapat. Hamar meglett az öt csapatszemélyi a kaposváriaknak, büntetőzhetett és fokozatosan növelte előnyét a Paks, Taiwo ziccer, Grubor büntetők, és egy Eilingsfeld közeli után 22-13-at mutatott az eredményjelző a hetedik percben. Grubor hármasa után már időt is kértek a vendégek, de az ASE szerb légiósa egy középtávolival 14 pontosra növelte csapata előnyét. Az utolsó percben Atkinson ziccerére két találat is érkezett, de még így is tíz pont feletti hazai előnynél ért véget az első tíz perc.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Feljött hét pontra a Kaposvár, Grubor egy triplával gyorsan lehűtötte a kedélyeket. Atkinson a gyűrű alól, Grubor újra távolról volt eredményes, a negyedik perc végén 37-26-nál időt kértek a vendégek. Kevés találat és sok kimaradt helyzet jellemezte a következő perceket, egy vendégtripla után Csirke Ferenc kért időt a hatodik percben. Atkinson közelije után egy kisebb paksi „gödör” következett, 43-40-re feljöttek a somogyiak. Taiwo biztos kézzel értékesítette büntetőit, ami után ASE időkérés következett a kilencedik perc végén. A hátralévő időben mind a két oldalon kimaradtak a lehetőségek, a huszadik perc végére visszajött a meccsbe a Kometa Kaposvári KK.

Jól indult a harmadik felvonás, Buckingham triplája, Eilingsfeld és Edwin közelije után 52-42-t mutatott az eredményjelző. Edwin is berámolt egy hármast, majd egy közeli találatot is jegyzett, 57-48-at mutatott az eredményjelző a harmadik perc végén. Állandósult a 10-11 pont körüli paksi előny, Grubor majd Buckingham is bevágott egy triplát, a hatodik perc tájékán 65-54 állt az eredményjelzőn. Ezután jött a szokásos rövidzárlat, hiába kért időt Csirke Ferenc, 67-66-ra feljöttek a vendégek a kilencedik perc elejére. Taiwo zsákolt, majd Buckingham hármasa kötött ki a vendéggyűrűben, de az utolsó – hárompontos – találatot a vendégek szerezték, egy pontra olvadt a hazai előny.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A paksi csapat szerezte az első pontokat a negyedik negyed elején, Taiwo és Edwin pontjaival 79-73-ra alakult az eredmény. Kezdett forrósodni a hangulat, sok volt a véleményes ítélet, mind a két oldal sokszor hevesen bizonygatta az igazát. Ezt a lélektani hadviselést a paksiak kezelték jobban, és Buckingham triplájával elléptek. Kilenc pontos hazai előnynél időt kértek a vendégek, de innen nem hagyta kivenni a kezéből a győzelmet az ASE, Pajor triplája lezárta a mérkőzést.

Atomerőmű SE – Kometa Kaposvári KK 93-81 (29-17, 16-23, 27-31, 21-10).
Atomerőmű SE: Gulyás NJ, Pajor 10/6, Taiwo 8, Eilingsfeld 11, Grubor 18/12, Csizmadia NJ, Edwin 22/6, Atkinson 10, Buckingham 14/12, Karosi -.

Csirke Ferenc: Nagyon jó hangulat volt, a kulcs a sok gólpassz és a lepattanó csata megnyerése volt, pedig sokat játszottak három magas emberrel. Remélem, Grubor sérülése nem súlyos, várjuk vissza a sérültjeinket.

Pajor Dávid: Szeretném megköszönni a szurkolóknak, hogy ennyien kijöttek a mérkőzésre. A sikert a lepattanó szedésnek és a kevés eladott labdának köszönhetjük leginkább.