Megkezdődik a kulturális központ felújításának tervezése

A Csengey Dénes Kulturális Központ rekonstrukciójához és bővítéséhez szükséges engedélyezési és kiviteli tervdokumentációk elkészítéséről szóló szerződést írt ma (01.19.) alá Szabó Péter, Paks polgármestere és Fontos Rómeó Gellért, a Fontos Mérnök Stúdió Kft. ügyvezetője.

Szabó Péter, Paks polgármestere (b.) és Fontos Rómeó Gellért, a Fontos Mérnök Stúdió Kft. ügyvezetője (j.). Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A sajtónyilvános szerződéskötésen Szabó Péter polgármester azt mondta, hogy a több mint negyven évvel ezelőtt megépített kulturális központ teljeskörű felújításához szükséges tervek elkészítésére valamivel több mit bruttó 132 millió forint kormányzati támogatást kapott az önkormányzat. Hozzátette, hogy nemcsak küllemében, hanem funkcionálisan is meg kell újítani az épületet, a megvalósítás pedig azért is időszerű, mert a Paks II. beruházás kapcsán várhatóan megnövekszik a lakosságszám, amire a humáninfrastruktúra fejlesztésével is fel kell készülnie a városnak.

– Az a célunk, hogy a tervezés és majdan a kivitelezés eredményeként egy kisvárosi hangulatnak, ugyanakkor a 21. századi elvárásoknak, a megváltozott funkcionális igényeknek megfelelő kulturális központ legyen Pakson. Utóbbi érdekében az elképzelés az, hogy a főbejárat felől új épületszárnnyal bővül az épület, ahol egy körülbelül 200 fő nézőtéri befogadóképességű, többfunkciós termet alakítanak ki, amely alkalmas lenne kamaraelőadásokra, a kulturális csoportok számára, céges rendezvényekhez – monda Szabó Péter polgármester. Arról is tájékoztatott, hogy komplex akadálymentesítésre kerülne sor, a színházterem is megújulna, aminek tekintetében – azzal együtt, hogy a befogadóképességet nem szeretnék csökkenteni – kiemelt szempont a kényelem, illetve az épület adottságaihoz mérten a színpadtér is növekedhet. Az új épületszárny lapostetős lesz, aminek egy része rekreációs pihenőhelyként lenne igénybe vehető. Mindemellett a központ környezete is megújul.

Fontos Rómeó Gellért, a Fontos Mérnök Stúdió Kft. ügyvezetője azt mondta a szerződéskötésen, hogy világos célt tűzött ki az önkormányzat, ami a tervezés fontos alappillére. Mint mondta, sok döntést kell majd még meghozni a tervezés során. Hozzátette: idáig eljutni is hosszú folyamat volt, most vagyunk a legizgatottabbak, mert a jogi környezetből egy kreatív térbe kerültünk, ahol igazán a szakmáknak élhetünk. – Köszönjük a lehetőséget, és senki nem lesz csalódott a végeredményben. A tervezésre szánt szűk egy év – mi már látjuk, tudjuk – intenzív lesz – tette hozzá.

Szabó Péter polgármester kiemelte, hogy a lakosság majdan fórum keretében bepillanthat a folyamatba, megismerheti a terveket.