Az atomenergia térnyerésére számít az IEA

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) Energy Technology Perspectives 2023 című jelentése szerint, ha a világ továbbra is azon az úton halad, hogy a globális átlaghőmérsékletet az iparosodás előtti szinthez képest 1,5°C-kal stabilizálja, 2050-re a nukleáris és a megújuló energiaforrások kiszoríthatják a fosszilis tüzelőanyagok nagy részét, olvasható a Paks II. Zrt. honlapján.

Forrás: paks2.hu

Mint írják, a jelentés „nettó nulla kibocsátású forgatókönyve” szerint a fosszilis tüzelőanyagok aránya a 2021-es csaknem 80%-ról 2050-re 20% alá zuhan. Az atomenergia, amely ma a globális áramellátás körülbelül 5%-át teszi ki, 2021 és 2050 között megduplázódik, és 12%-ra emelkedik.

A tanulmány megállapítja, hogy a tiszta energiát hasznosító technológiák közelmúltbeli gyors növekedése ellenére a világ energiaellátása még mindig túlnyomórészt fosszilis tüzelőanyagokra támaszkodik.

A jelentés szerint az említett energetikai technológiák átlagos élettartamát tekintve a nukleáris energia a legkedvezőbb a 60 évet meghaladó élettartammal, a második helyen a vízenergia áll 50 évvel, a szén és a biomassza pedig 40 évvel. A napenergia, a tengeri szélerőművek és a szárazföldi szélerőművek körülbelül mindössze 25 évig működnek. Az építési idejük viszont lényegesen rövidebb.

Az IEA jelentése megerősíti azokat a kutatási eredményeket, amelyek azt igazolják, hogy az atomenergia szén-dioxid-kibocsátása minimális, körülbelül 15-50 gramm szén-dioxid kilowattóránként (gCO2/KWh).

Összehasonlításképpen a London School of Economics adatait idézik, eszerint a gázerőmű átlagos karbonlábnyoma 450 gCO₂/KWh, a széné pedig 1050 gCO₂/KWh.

A tanulmány a tisztaenergia-gyártásban foglalkoztatottak számának jelentős emelkedését prognosztizálja, illetve arra is kitér, hogy kulcskérdés lesz a technológiákhoz – például napelemekhez – szükséges ásványok bányászata, mert ezek „kevés országban koncentrálódnak”.

/Forrás: paks2.hu/