Bravúr Sopronban!

Közvetlen rivális ellen lépett ma (01.21.) idegenben pályára az Atomerőmű SE NB I/A csoportos férfi kosárlabdacsapata. A mérkőzés előtt a Sopron KC tíz győzelemmel és hat vereséggel az ötödik, az ASE kilenc-hetes mutatóval a hatodik helyet foglalta el a bajnoki táblázaton. Ezúttal sem számíthatott több játékosára Csirke Ferenc, a paksi csapat vezetőedzője, Kovács Ákos betegség, Gulyás Milán és Frank Áron sérülés miatt már hetek óta nem bevethető. A Kaposvár elleni meccs óta nem edzett kézsérülés miatt Atkinson Jr., de vállalta a játékot, viszont a Kaposvár elleni mérkőzésen rúgást kapott Milos Grubor melegítőben ült a kispadon a mérkőzés alatt.

Az első percekben fej fej mellett haladtak a csapatok, hol itt, hol ott volt az előny, a negyed közepén 10-10-et mutatott az eredményjelző. A következő paksi támadásokból nem született találat, a Sopron pedig egy triplával és három büntetővel 18-11-re ellépett a kilencedik perc elején. Végre beesett az első ASE távoli találat is Eilingsfeld révén, de rögtön érkezett is egy hármas a hazaiaktól. Edwin középtávolijával öt pontra csökkent a hátrány a tízedik perc végére.

Hazai kétpontos találattal indult a második felvonás, majd Atkinson talált be közelről, Taiwo 2+1-e után 25-21-re alakult az állás. Karosi állt bele egy triplába, ami után egy pontra csökkent az ASE hátránya. Aztán egy kosárváltás után két soproni hárompontos is a paksi gyűrűbe hullott, az ötödik perc végén 33-26-nál időt kért Csirke Ferenc. Atkinson majd Eilingsfeld kétpontosa is beesett, ezúttal a hazaiak mestere látta úgy, hogy időt kell kérnie. Atkinson találataival egyenlített a paksi csapat, ami után ismét ASE időkérés következett, a nyolcadik perc végén. Edwin betörése után átvette a vezetést a piros-kék társaság, azonban érkezett válaszul egy hármas, de az utolsó találatot Atkinson szerezte, ASE vezetéssel ért véget az első félidő.

Buckingham rögtön az első másodpercekben bevert egy triplát, majd Atkinson kétszer is betalált a gyűrű alól, őrizte előnyét a Paks. A hazaiak is éledeztek, és 44-43-ra átvették a vezetést. Eilingsfeld hármasa talált utat a gyűrűbe, majd Buckingham büntetőzött jól, ismét ellépett, és tartotta négy pont körüli előnyét az Atom. Többször is közel járt az egyenlítéshez az SKC, de sikerült szinte mindig kosárral befejezni a támadást, sőt az utolsó percekben Buckingham büntetőivel, Edwin közelijével és Eilingsfeld zsákolásával 54-62-re alakult az állás. A hazaiak még dobtak egy hármast, de Edwin kettesével hétpontos előny maradt az utolsó tíz percre.

A negyedik negyed elején a hazaiak hozták fel a labdát, azonban egy labdaszerzés után Edwin végig rohanva a soproni gyűrűig zsákolt egy hatalmasat. Ezután egy újabb paksi támadás végén Atkinson talált be, bő egy perc elteltével 57-68-nál időt kértek a hazaiak. Erősítettek a vendéglátók, de jól védekezett a Paks, ennek ellenére fogyott az előny. A Sopron folyamatosan küldte be a friss embereket, míg az ASE két embert tudott csak forgatni. A negyed közepén a legjobbkor jött Buckingham hármasa, majd a hihetetlenül agilis Atkinson volt eredményes a gyűrű alól, 68-77-et mutatott ekkor az eredményjelző. Kezdtek fáradni a paksi játékosok, feljött négy pontra a hazai társaság, és ekkor, a legjobbkor dobott Pajor Dávid egy hárompontost, ami után 73-80 lett az eredmény. Kipontozódott Edwin, az utolsó percben a Pajor, Karosi, Buskingham, Eilingsfeld, Atkinson ötös próbálta őrizni az előny, sikerrel. Az utolsó másodpercekben már folyamatosan faultolt a Sopron, de csak a végén jött össze nekik az öt csapatszemélyi, így a Paksnak az oldalbedobásokat kellett megjátszani. Az utolsó másodpercekben sikerült kibírni az egyre nagyobb nyomást, és két pont előnyt megtartani a dudaszóig.

Sopron KC – Atomerőmű SE 78-80 (21-16, 15-21, 21-27, 21-16). Atomerőmű SE: Pajor 3/3, Taiwo 3, Eilingsfeld 15/6, Grubor NJ, Buckingham 12/6, Edwin 16, Atkinson 28, Karosi 3/3, Géringer NJ, Kékese NJ.

A kép illusztráció. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks archív