Szijjártó: Magyarország nem nélkülözheti az atomenergiát

Magyarország villamosenergia-ellátása szempontjából a nukleáris energia nélkülözhetetlen – hangsúlyozta élő brüsszeli bejelentkezése során Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter az EU-s külügyi tanácsülésről jelentkezve beszélt az újabb szankciók lehetőségéről.

Forrás: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldala

Az Európai Bizottság már dolgozik az Oroszország elleni tizedik szankciós csomagon, a javaslat előrehaladott állapotban van, azt a tagállamok többsége is támogatja. Erről beszélt brüsszeli sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, a zsákutcát jelentő szankciók és a több száz millió eurós fegyverszállítások helyett az Európai Uniónak inkább az ukrajnai béketeremtésre kellene összpontosítania. Mint elmondta, a találkozó elején bejelentkezett az ukrán diplomácia vezetője is, aki az orosz nukleáris szektor szankcionálására szólított fel, és ennek az EU-n belül is van bizonyos támogatottsága.

– Mi, magyarok alapvetően vitatjuk a szankciók eredményességét. Ha a szankcióknak az volt az eredeti célja, hogy megállítsuk a háborút, akkor az elmúlt lassan egy év világos bizonyítéka volt annak, hogy ez sikertelen kísérlet volt. A szankciók zsákutcába vitték az Európai Uniót, a szankciók nagyobb károkat okoznak nekünk, mint az oroszoknak – fogalmazott.

A miniszter rávilágított, hogy Magyarország energiaellátása szempontjából az atomenergia nélkülözhetetlen, a paksi blokkok az ország villamos energiatermelésének harmadát biztosítják, a bővítésről pedig kilenc évvel ezelőtt írták alá a szerződéseket. Arra is kitért, hogy az elmúlt hónapok tapasztalatai igazolták, hogy az az ország van biztonságban az energiaellátás szempontjából, amely maga elő tudja állítani a szükséges energia nagy részét.

– A nemzeti energiaellátás tekintetében nincsen kompromisszum. Teljesen evidens és senki számára nem okoz meglepetést, hogy Magyarország nem fog támogatni semmi olyan intézkedést, amely az Oroszországgal való nukleáris együttműködést bármilyen módon korlátozná – szögezte le.

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, hogy hosszú ideje zajlik a nem túl konkrét vita, hogy a Roszatomot, a nukleáris együttműködést szankcionálni kell, de soha nem fog Magyarország elfogadni egyetlenegy olyan döntést sem, ami akár egy kicsit is korlátozná a magyar–orosz nukleáris együttműködést. – Azért nem vagyunk hajlandók ilyen döntést elfogadni, mert az a mi nemzeti energiaellátásunk biztonságát teszi kockára. Ezt senki ne várja el tőlünk – húzta alá.