E-ügyintézés kényelmesen, otthonról

Az e-ügyintézési törvény szerint a helyi önkormányzatok 2018. január 1-je óta kötelesek az elektronikus ügyintézés lehetőségét biztosítani ügyfeleik, partnereik számára, aminek a paksi önkormányzat eleget tesz – tájékoztatott Feilné Szombat Csilla. A Polgármesteri Hivatal szervezési csoportjának vezetője azt is elmondta, hogy az e-ügyintézés például a gazdálkodó szervezetek, az egyéni vállalkozók, valamint jogi képviselőik számára kötelezettség. A magánszemély ügyfelek számára válaszható lehetőség az ügyfélkapujuk segítségével igénybe vehető elektronikus ügyintézési forma.

Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

Az e-ügyintézés felülete a paks.hu honlapon, a Hivatal menüpont alatt érhető el. A felületet úgy alakították ki, hogy egyaránt tartalmazza a központi űrlapok és az e-papír használatára, valamint a személyes ügyintézésre vonatkozó információkat. A hatósági ügyeket kategóriákba sorolták, azokon belül találhatók az ügyleírások, és hogy milyen úton lehet elintézni azokat. Az e-önkormányzat országos ügyintézési felület 2019 óta létezik, fejlesztése folyamatos, használatakor az ügyfél jelölheti, hogy milyen formában kéri a választ a hivataltól.

Általánosságban viszont a Rendelkezési Nyilvántartás (www.rendelkezes.gov. hu) felületen tehető nyilatkozat arról, mely szervekkel kívánja az elektronikus utat választani a kapcsolattartás formájának az ügyfél, aminek előnye, hogy személyes megjelenés nélkül is intézhetőek a jelölt szervezetekkel az ügyek, valamint itt lehetőség van általános és egyedi meghatalmazások adására is. A kapcsolattartási módoknál az ügyfél meghatározhatja, hogy engedélyezi-e hivatalos ügyintézései során az internetes vagy telefonos ügyintézést, illetve rögzítheti a hivatalos kapcsolattartásra szolgáló elektronikus és postai elérhetőségeit.

Feilné Szombat Csilla kiemelte, hogy jelenleg közel ötvenféle ügyet indíthatnak a magánszemélyek személyes megjelenés nélkül az e-önkormányzat portálon keresztül, ilyen többek között az anyakönyvi kivonat kiállításának kérelme, a szemétszállítási, hagyatéki, birtokvédelmi, szociális és adóügyek egyes fajtái. Az ügyfelek pár kattintással nyomon is követhetik az általuk indított helyi önkormányzati ügyeket, illetve elérhetik az előzetesen már kitöltött űrlapjaikat.