Héraklész fizikai felmérő

Sok száz kajakos és kenus gyermek gyűlt össze a közelmúltban a Kammerer Zoltán Regionális Akadémia szervezésében a Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tornacsarnokában a Héraklész fizikai felmérőre. Ennek lényege, hogy különféle állóképességi feladatokon keresztül a gyermektől, egészen az ifjúsági korosztályokig felmérjék a fiatalok edzettségét, azért hogy kiderüljön, hogyan sikerült a téli alapozás, milyen erőben várják a versenyszezont. Tóth Márton Európa-bajnok kenus, az Atomerőmű SE kajak-kenu szakosztályának edzője, a Héraklész felmérő egyik szervezője azt mondta, hogy náluk a 8 és 14 év közötti korosztály versenyez. A Héraklész fizikai felmérőre a régió egyesületeiből jöttek Bajától Nagykanizsán át egészen Dunaújvárosig. – Előzetesen közel 250-en neveztek, de voltak lemondások, többek között tőlünk is, elég sok megbetegedés történt. Az ASE amúgy több mint 50 gyereket nevezett – tájékoztatott Tóth Márton.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A felmérőn erőnléti és állóképességi feladatokat kell teljesíteniük a fiatal sportolóknak, természetesen korosztályonként eltérő követelménnyel. – Más a nehézségi fok, amíg az idősebbeknek fekvőtámasz van, addig a fiatalabbaknak netfit, húzódzkodás és plank, lábemelés és rögzített karú függés. A futás a nagyobbaknak Cooper-teszt, ami azt jelenti, hogy 12 perc alatt hány métert tud lefutni a sportoló, a kisebbeknek pedig az iskola körül kell köröket futniuk. Minden gyakorlatnál megvannak a szintek, a kajak-kenu versenyrendszerben meghatározott elvárásokat kell teljesíteniük a sportolóknak. Ha valaki a négy gyakorlatból háromban hozta a kötelezőt, akkor aranyjelvényes, illetve a 13-14 éves korosztályban zöld zónás lett.Nagyon örülök, hogy sokan vannak nálunk az ASE-ban, sok gyereknek ez volt az első versenye, szerencsére most sok az új igazolás. Szeretnek a gyerekek lejárni edzésekre, lelkesen csinálják, szeretném azt is, hogy a versenyzést megszokják, élményeket gyűjtsenek – összegzett.

Mint a kajakkenu.ase.hu oldalon olvasható, a nagyobbak másnap Győrben gyürkőztek neki a feladatoknak (ami fekvenyomással egészült ki az előző napihoz képest), itt sokkal izmosabb mezőny gyűlt össze, ugyanis mind a hat akadémia itt mérte fel erejét: nem volt ritka a 100 fölötti létszám a korosztályok között. Mindkét felmérő eredménye ide kattintva olvasható.