Nagy hátrányból jött vissza az Atomcity, de a végjátékot elvesztette

Pakson rendezik február 23. és 26. között az ASE csarnokban az U20-as EYBL (European Youth Basketball League) B csoportjának tornáját. A tornán a házigazda Atomerőmű SE gárdája mellett a román Dinamo Bukarest, az osztrák Vienna United PSV, az angol St. Charles Spartans, a szlovák válogatott, az angol Moulton College, a cseh BK Vividbooks Pardubice, az olasz ASD Pallacanestro, és a szintén olasz College Basketball-2. vesz részt. A mai (02.23.) nyitómérkőzést az Atomcity Paks az olasz College Basket-2 ellen játszotta.

Az olaszok egy triplával indították a mérkőzést, kétpontos találat volt rá a válasz. Egy 6-0-s szériával, Arnold, Sáfrán és Pavlik közeli találataival a negyedik percben 8-7-re átvette a vezetést a paksi csapat. A negyed felénél aztán kiszakadt a vendég triplazsák, bő két perc alatt négy hárompontos is landolt a hazai gyűrűben, 10-21-nél időt kért Jan Pavlik edző. Nem sikerült megfogni az ellenfelet, egy duplával és egy triplával elléptek 15 ponttal. Imre közelijével és Gulyás triplájával ért véget az első tíz perc.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A második felvonás elején Sáfrán büntetőből és a gyűrű alól volt eredményes, de a másik oldalról két hárompontos érkezett válaszul.
Küzdött a paksi csapat, de a magassági fölényben lévő vendégek sokszor szerelték a festékben a hazaiakat. Nemcsak a közeli próbálkozásokkal volt baj, hanem a távoli kísérletekkel is, az első félidőben a tizenhárom darab hárompontos dobásból csak kettő ért célba, míg a vendégek huszonnégyszer emelték rá távolról, és ebből kilenc eredményes volt. Állandósult a 13-14 pont körüli olasz előny, a végén Arnold volt eredményes, a gyűrű alól talált be.

A harmadik felvonás elején tovább nyílt az olló, egy vendég távoli találat után 37-54-et mutatott az eredményjelző. Bátrabban, koncentráltabban játszott az Atomcity, több párharcot is megnyertek, Heimann, Kupai, Sáfrán és Arnold többször voltak eredményesek közelről, majd Heimann triplája után tíz pont alá jöttek be. A vendégek újabb hárompontosa után 48-59-et mutatott az eredményjelző, de vitte tovább a lendület a paksi fiúkat, és fokozatosan csökkentették hátrányukat. Géringer, majd Imre kétszer egymás után is eredményes volt közelről, 57-59-re alakult az eredmény. A vendégek egy triplával újra elléptek, a végén Pavlik kettesével három pontra csökkent a hátrány.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Tapadt az ellenfelére az Atomcity, megharcoltak minden labdáért, Pavlik egy triplát, Géringer és Békési egy-egy kétpontos találatot szerzett, 68-69-nél időt kértek a vendégek. Imre közelről, Gulyás távolról talált be, az ötödik perc elején átvette a vezetést az Atomcity, 73-69-et mutatott az eredményjelző. Ezután felváltva vezettek a csapatok, majd egy 2+1-es akcióval négy ponttal meglépett a College Basket-2. Kupai és Pavlik büntetőivel 80-80-ra alakult az állás, aztán jött egy már szokásos vendég hárompontos (16-ot dobtak a 40 perc alatt), és négy pontra növelték az előnyüket. A végjátékban még volt esély az egyenlítésre vagy fordításra, de tizennégy másodperccel a vége előtt egy eladott labda után elszállt az esély.

Atomcity Paks – College Basket-2 83-87 (16-26, 19-21, 26-17, 22-23).
Atomcity Paks: Inalegwu Marcell Sámu 2, Barcza Kristóf NJ, Imre Milán 8, Arnold Botond 11, Géringer Gergő 7/3, Pavlik Botond Olivér 11/3, Heimann Gergő 13/9, Gulyás Gergő Zoltán 6/6, Sáfrán Botond 14, Kupai László Levente 9, Arató Gergő NJ, Békési László 2.
Holnap (02.24.) az angol Moullton College ellen játszik 16 órától a paksi csapat.