Nagy küzdelemben az olaszok nyertek

Utolsó játéknapjához érkezett az U20-as EYBL (European Youth Basketball League) B csoportjának tornája. Az elmúlt napokban a házigazda Atomerőmű SE gárdáján kívül a román Dinamo Bukarest, az osztrák Vienna United PSV, az angol St. Charles Spartans, a szlovák válogatott, az angol Moulton College, a cseh BK Vividbooks Pardubice, az olasz ASD Pallacanestro és a szintén olasz College Basketball-2 csapatai csaptak össze. A mai (02.26.) mérkőzésen az Atomcity Paks az olasz ASD Pallacanestro ellen lépett pályára.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Bekezdett az olasz csapat, bő egy perc alatt elhúztak hét ponttal, az ASE első, középtávoli találatát Kékesi szerezte a második perc közepén. Arnold büntetőivel három pontra csökkent a paksi hátrány, de hamar érkezett egy tripla válaszul. Sáfrán és Arnold pontjaival az ötödik perc végéig tartotta a lépést az Atom, ekkor egy vendég hárompontos után időt kértek a hazaiak 7-17-nél. Géringer hármasára négy pont volt a válasz, tovább nyílt az olló, hét perc elteltével tizennégy ponttal ellépett az olasz csapat. A hátralévő percekben Géringer, Imre és Pavlik révén bejött tíz pont alá az Atomcity.

Jól indult a második felvonás, Kupai előbb egy triplával, majd egy 2+1-es akcióval növelte csapata pontjait, 26-30-at mutatott ekkor az eredményjelző. Ritmust váltottak az olaszok, letámadtak, többször is zavarba hozták a hazai játékosokat, elég volt pár eladott labda, és a negyedik perc közepén már 26-42 állt az eredményjelző táblán. Ezután paksi percek következtek, Inalegwu duplája és Kékesi triplái között Arnold két közelije is beesett a vendég gyűrűbe, a hatodik perc közepére 38-42-re alakult az eredmény. Nem sikerült tovább csökkenteni a hátrányt, helyette az olaszok újra átvették az irányítást, és tíz pont fölé növelték előnyüket.

A harmadik negyed elején sok büntetőt hagyott ki az Atom, a vendégek viszont értékesítették lehetőségeiket, és elléptek tizenhét ponttal. Kupai egyszer, Géringer kétszer is betalált távolról, bejött tíz alá a hazai csapat. Ezután Pavlik percei következtek, büntetőkkel és betörésekből volt eredményes, 60-67-re alakította az eredményt. Heimann triplájával, Pavlik és Arató büntetőivel 66-69-re, egy labdányira volt már csak az egyenlítéstől az Atomcity, de a negyed végére öt pontra növelték előnyüket az olaszok.

A negyedik felvonás elején élesedett a küzdelem, minden labdáért kemény harc folyt, nem kímélték egymást a felek. Imre kétszer is eredményes volt közelről, majd Arató és Gulyás is szerzett két pontot, Heim büntetői után már 79-79 állt az eredményjelzőn. Sajnos nem sikerült átvenni a vezetést, a vendégek büntetőkkel visszavették az előnyt. A végjátékban sokszor az eredményesség rovására ment a nagy rohanás, többször is időt kért az Atom, de a Pallacanestro sikeresen őrizte előnyét. Pavlik először egy triplával, majd egy közelivel is felhozta csapatát három pontra, de mindig érkezett válasz a túloldalról.

Atomcity Paks – A.S.D. Pallacanestro 90-95 (20-29, 22-24, 26-20, 22-22).
Atomcity Paks: Inalegwu Marcell Sámu 2, Imre Milán 8, Kékesi Kolos 5/3, Arnold Botond 13, Géringer Gergő 13/9, Pavlik Botond Olivér 15/3, Heimann Gergő 5, Gulyás Gergő Zoltán 5/3, Sáfrán Botond 8, Kupai László Levente 14/6, Arató Gergő 2, Békési László -.

Szombaton (02.25.) játszották:
Vienna United – Atomcity Paks 59-107 (12-34, 15-18, 19-29, 13-26).
Atomcity Paks: Inalegwu Marcell Sámu 10/6, Imre Milán 13/3, Arnold Botond 17, Géringer Gergő NJ, Pavlik Botond Olivér 7, Heimann Gergő 10/9, Gulyás Gergő Zoltán 14/12, Sáfrán Botond 10, Kupai László Levente 19/12, Arató Gergő -, Somodi András 2.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök