Kerek évfordulót ünnepel a WIN Magyarország

Harmincéves a WIN Magyarország. A nukleáris iparban dolgozó nők szervezete Budapesten tartott évindító találkozóján emlékezett meg a jubileumról. A rendezvényen vendég volt az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) elnöke, Kádár Andrea Beatrix is.

Fotó: magánarchívum

A WIN Global nemzetközi szervezettel együttműködő, a Magyar Nukleáris Társaság szakcsoportjaként tevékenykedő WIN Magyarország (Nők a nukleáris energetikában) szervezet évértékelő, évindító összejövetelén Kádár Andrea Beatrix köszöntötte a jubiláló tagságot. Mint mondta, fontosnak tartja az ilyen és hasonló szervezetekkel történő együttműködést, hiszen a tájékoztatásban kulcsszerepet tudnak vállalni, lévén szakemberek, akik értik, ismerik ezt a szakterületet.

– Olyan időszakot élünk, amikor a nukleáris energia és a nukleáris beruházások ismét porondon vannak. Nagyon sok helyen éles irányváltással az atomenergia felé fordult a politika, és egyre másra születnek döntések új projektekről és üzemidő-hosszabbításról. Ha egy korábban megosztó téma ennyire előtérbe kerül, akkor nagyon fontos, hogy az emberek megfelelő tájékoztatást kapjanak – fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy különösen egy ilyen átpolitizált témánál fontos az, hogy a szakmai kérdéseket szakmai szinten beszéljék meg. Példaként a vető kérdését vetette fel mondván, hogy a geológiai kérdésekről geológusoknak kell lefolytatni a vitákat, és a politikát szakmai alapon kell tájékoztatni.

– Az Országos Atomenergia Hivatal neutrális szerepet tölt be, regulátor, amely nukleáris biztonsági megfelelőséget vizsgál szakmai alapon. Tehát csak az a szempont, hogy valami megfelel-e a szabályoknak vagy sem. Arra is kitért, hogy sikerrel fut ismét az Atomenergiáról mindenkinek sorozat, ahol a nukleáris ágazat legaktuálisabb kérdéseiről beszélnek közérthetően. Hozzátette, kiemelt célja a hatóságnak, hogy a fiatal generációhoz is eljuttassa az információkat, ezért rövidesen új csatornán, az Instagramon is kommunikál az OAH.

Az elmúlt év eseményeit és a 2023-as terveket Gál Katalin elnök-társelnök foglalta össze. Beszélt arról, hogy ebben az évben is folytatja ismeretterjesztő és tájékoztató munkáját a WIN Magyarország. Teszik mindezt a már hagyományos fesztiválrészvétellel, üzemlátogatások szervezésével, előadások megtartásával. Megragadnak minden alkalmat, hogy szélesebb körben beszéljenek az atomenergetikáról és népszerűsítsék azt a pályaválasztás előtt álló fiatalok előtt.

A WIN Magyarország megalakulásának harmincadik jubileumára készült torta megszegése után a tagság megnézte azt a fényképekben gazdag összeállítást, amelyet Bódis Zoltánné elnök-társelnök készített erre az alkalomra.