Befejezte munkáját a bizottság

Nem derült ki egyértelműen, hogy érte-e kár, vagy sem Paks Város Önkormányzatát egy korábbi homokértékesítési ügy során – ezt állapította meg az a bizottság, amely az adás-vételt vizsgálta. 2022 decembere óta igyekezett feltárni a részleteket a grémium, többek között igazságügyi szakértőt is meghallgattak. A február 28-i záróülésre két javaslat-tervezet készült, amiről nem határoztak a tagok egyhangúan.

Fotó: TelePaks

A tavaly novemberben a képviselő-testület által adott felhatalmazást követően decemberben kezdte el munkáját a vizsgálóbizottság. A tagok sorában Antóni Józsefné, Pálmai Klára és Mezősi Árpád foglaltak helyet, a vizsgálóbizottság élére Barnabás Istvánt helyezte a városvezetés.

Heteken keresztül négy kérdésre keresték a választ, többek között arra, hogy érte-e kár vagy sem Paks Város Önkormányzatát egy korábbi homokértékesítés során. A grémium az utolsó ülésre elkészített két javaslat-tervezetet, amelyekről végül nem született egyhangú döntés. A bizottság két PDF-es tagja ugyanis arra a jelentéstervezetre szavazott, amiben az szerepel, hogy kár érte az önkormányzatot – tájékoztatott Barnabás István. A grémium vezetője hozzátette, hogy a két Fidesz-KDNP-s képviselő tag pedig arra a jelentéstervezetre voksolt, amelyik úgy szólt, hogy nem érte kár az önkormányzatot.

A bizottság a munka során meghallgatott egy igazságügyi szakértőt is, aki korábban már szakvéleményt is készített az értékesítésről. Ezt követően februárban szerettek volna kérdéseket feltenni a homok kitermelését végző vállalkozónak is, a cég részéről azonban senki sem jelent meg az üléseken. Barnabás István azt mondta, hogy a vizsgálóbizottság nem kötelezheti a tanúkat a megjelenésre, továbbá igazmondásra sem.

A bizottság munkájáról Barnabás István beszámolót készít, úgy tervezi, hogy a következő képviselő-testületi ülésen ismerteti majd a benne foglaltakat.