Nemzetközi kongresszust tartottak

Pakson tartotta a Nemzetközi Harmonika Szövetség Téli Kongresszusát. A háromnapos programot először rendezték meg Magyarországon. Közel húsz országból harminc küldött érkezett a szakmai eseményre, amelyet az Ifjú Harmonikásokért Alapítvány szervezett.

Harmonika hangja töltötte be a paksi evangélikus templomot március 3-án este. Csuka Marcell előadásmódja, az általa választott barokk és kortárs darabok elkápráztatták a közönséget. A korábban Szentpéterváron, most Münchenben tanuló zenész koncertjével kezdődött a Nemzetközi Harmonika Szövetség Téli Kongresszusa. – Nagy megtiszteltetés számomra, hogy engem kértek fel a nemzetközi kongresszus nyitókoncertjének megtartására. Igyekeztem különleges darabokat kiválasztani erre az alkalomra – fogalmazott Csuka Marcell, akit már óvodáskorában magával ragadott a zene. Az esten a Paksi Városi Vegyeskar is fellépett, másnap pedig Pataki Ádám és a Variety Band koncertjét hallgathatta meg a közönség az esemény keretében, amelyen plenáris és bizottsági ülések váltották egymást.

Molnár Gyula/Paksi Hírnök

– A kongresszus tagjai elkötelezettek a művészet iránt, és ennélfogva kiemelkedő teljesítményre képesek. Úgy gondolom, hogy a küldöttek a harmonika bűvöletében élnek, ezért egy közös, magasztos cél vezérli őket: ennek a hangszernek a népszerűsítése és elismertetése, amiért már eddig is sokat tettek. Fontos elismerni a világ pódiumain fellépő neves művészek mellett azokat a zenepedagógusokat is, akik felfedezik, oktatják a tehetségeket. A szakmai esemény erre is lehetőséget nyújt – fogalmazott Leber Ferenc, Paks alpolgármestere ünnepi köszöntőjében. – A Nemzetközi Harmonika Szövetség 1935-ben Párizsban jött létre, és harminchat ország ötven szervezetét foglalja magában. Ez a 149. alkalom, hogy összegyűlik a harmonikakongresszus – emelte ki Mirco Patarini, a Nemzetközi Harmonika Szövetség 12. elnöke. – Ezen az eseményen lehetőség nyílik a kapcsolattartásra, a tapasztalatcserére, mindamellett, hogy új tagokról szavazunk. Ilyenkor átbeszéljük az elkövetkező időszak feladatait. Jelenleg a harmonika világnapjára készülünk, és tervezünk egy mesterkurzust is – tájékoztatott Papp Olga, a kongresszust szervező Ifjú Harmonikásokért Alapítvány elnöke.