Országos Táncművészeti Fesztivál elődöntő

Megtelt a Csengey Dénes Kulturális Központ színházterme március 4-én. Kecskemét, Makó és Oroszlány mellett Paks volt az egyik olyan vidéki helyszín, ahol a 23. Országos Táncművészeti Fesztivál elődöntője zajlott.

Több mint háromszázötven táncos érkezett a 23. Országos Táncművészeti Fesztivál elődöntőjének paksi helyszínére, a Csengey Dénes Kulturális Központba. A produkciókat neves művészekből álló, öttagú zsűri értékelte. A Táncpedagógusok Országos Szövetsége által életre hívott megméretés zsűrijének több mint húsz éve tagja Földi Béla koreográfus, a Budapest Táncszínház igazgatója, művészeti vezetője. – A bemutatott produkciók színvonala évről évre emelkedik. Nemcsak pontozzuk ezeket, hanem szakmai értékelést is adunk az elődöntők végén. Ez azt jelenti, hogy a zsűri tagjai instrukciót adnak a csoport tagjainak, pedagógusainak, hogy miben lehetne fejlődni, egyebek mellett abban nyújtanak segítséget, milyen darab, stílus illik jobban az adott korosztályhoz – mondta Földi Béla, kiemelve, hogy a táncversenyen elért helyezésnél fontosabb a mozgás, a tánc és a zene szeretetére nevelés.

Fotó: TelePaks

A Pro Artis Alapfokú Művészeti Iskolába járó gyerekek közül harmincan mérettettek meg az elődöntőn. – A déli régióban mi felelünk a versenyek, különböző szakmai események szervezéséért. A cél az, hogy az itt élők minél több tánckultúrával találkozzanak. Ez a verseny az egyetemes tánctörténetet foglalja magában. A fellépő táncosok mindenféle stílusban adnak elő. Egyebek mellett klasszikus balettben, modern táncban mutatják meg a tánctudásukat – mondta Valkainé Daczó Eszter, a Pro Artis Alapfokú Művészeti Iskola táncpedagógusa. A paksi táncosok két harmadik helyezést értek el az elődöntőn, ezért az április 15-én és május 6-án Budapesten tartandó döntőn lesz kiért izgulniuk a helyieknek.