Városi ünnepi megemlékezés március 15-én Pakson

– A mai napon hazánkban és a Kárpát-medencében, de szerte a nagyvilágban is ünnepelni jönnek össze a büszke, emlékező magyar emberek. Emlékezni 175 évvel ezelőtti eseményekre: a 12 pont elszavalására, Táncsics kiszabadítására, a forradalom helyszíneinek felidézésére, a forradalmárok és a későbbi szabadságharcosok előtti tisztelgésre. Igen, immár 175 esztendeje ezt teszi minden hazafi, akiknek szívében mérce, igazodási pont, szellemi- lelki alappillér 1848 lelkülete, szellemisége, a forradalom máig megtartó ereje – ezekkel a gondolatokkal kezdte ünnepi beszédét Szabó Péter polgármester a március 15-i városi ünnepségen.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Feltette a kérdést: Mert miből született, és mit adott 1848. március 15-e az akkori embereknek? – A forradalom az ember egyik legerősebb vágyából született. A szabadság iránti vágyból. Abból a mindennel dacoló belső erőből, hogy országunkban mi építhessük fel a magunk életét. Hiszen a Habsburg-ház érzéketlen, önző nagyhatalmi törekvéseihez a magyarokat pusztán eszközként használó magatartása egy reménytelen, korhadó, idegen világot erőltetett a magyarok mindennapi életére, melyből túláradó tisztaságot, szabadságot, fiatalságot, örök nemzeti reményt hozott 1848 tavaszi szele – mondta, kiemelve, hogy ez a szél ma is itt fúj és tanít bennünket. Tanítja az embert, hogy vegye komolyan méltóságát, vágyait, lelkének tiszta hangjait, és járjon ma is az 1848-ban megfogalmazott úton. Tanítja az idősödő generációt, hogy fogadja el a fiatalok erejét, a kiürült szokásokkal dacoló, az életet folyamatosan megújítani akaró vágyát. De figyelmezteti a fiatalokat is, hogy a tapasztaltak bölcsessége, értékrendje, világnézete képes megtartani és gyarapodó élettel megajándékozni az embert.

– Vagyis tanít a generációk összefogására, gondolataink egybefűzésére, tiszteletre, értékeink, szabadságunk, nemzeti identitásunk megvédésére. És arra, hogy mindig merjünk kiállni önmagunkért, nemzetünkért, családjainkért, a jövőért. De tanít a felelősségre is. Mert minden forradalom a felelősség megnyilvánulása is, melyben azok fognak össze, akik nem hagyják veszni mindazt, ami emberi érték, méltóság, az élet igazi szépsége, egyszerű normalitása. Ma mindenki forradalmár, aki nem hagyja veszni értékeinket, megvédi gyermekeinket, aki nem hiszi el, hogy az élet tartóoszlopait az ember kénye-kedve szerint lehet kitépni, átformálni, felcserélni – fogalmazott.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Beszélt arról is, hogy 1848 forradalma egyben tükör is minden korban a magyar társadalom előtt. – Tükör, melyben látnunk kell az elfogadás és a változás pillanatait. És van úgy, hogy e két pillanat egymást fedve, egyszerre van jelen. Hiszem, hogy napjainkban éppen ilyen időket élünk országosan és itt helyben is. Mert az elmúlt három, de különösen is az utolsó egy esztendő régen nem látott kihívások elé állította Európát, hazánkat és városunkat is. Napjaink kihívásai rákényszerítenek a változásra és annak elfogadására is. Ezt éljük meg családjaink mindennapjaiban, és ennek kényszere mellett kell felelősségteljes döntéseket hozni városunk mindennapi életének biztosításában is. De ha ez az új és igen nehéz időszak az elmúlt hetekben számunkra nehéz döntések kimondását is szükségessé tette, a város vezetésének legfontosabb prioritása továbbra is az emberek szolgálata marad. Igyekszünk mindent megtenni a paksi családok, idősek, rászorulók mindennapi életének biztonságáért azzal, hogy a megszokott minőségben tartjuk fenn óvodáinkat, segítjük iskoláinkat, szociális intézményeinket és azokat a városi szolgáltatásokat, melyek a mindennapi életünkhöz elengedhetetlenek – összegzett a polgármester.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

– Kívánom, hogy értsük és éljük 1848. március 15-e üzenetét. Tegyen minket ma is büszkévé, bölccsé. Adjon tiszta értékrendet, bátorságot, összetartozást és jövőt. És éljük meg felelős döntéseinkben, cselekedeteinkben családjaink, hazánk és településünk javára a forradalmárok immár örökre tiszta és fiatal lelkületét, a változás elfogadásának bölcs erejét – zárta ünnepi beszédét Szabó Péter.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

A városi megemlékezésen Pillanatképek… emlékezés ama dicső napra címmel a Paksi Deák Ferenc Általános Iskola tanulói adtak ünnepi műsort. Felkészítő tanáruk: Ludmann Ildikó.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Az ünnepséget a kedvezőtlen időjárás miatt nem hagyományos helyszínén, a Szent István téren, hanem a Csengey Dénes Kulturális Központban tartották meg, amelyet követően a város vezetői, intézmények, szervezetek képviselői elhelyezték az emlékezés koszorúit Jámbor Pál szobránál a téren.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

A március 15-i városi ünnepi estet 18 órakor tartották a Csengey Dénes Kulturális Központban. Beszédet mondott Szabó Péter polgármester. Hagyományosan a március 15-i esti városi ünnepségen adják át a Tisztes polgár kitüntetéseket, ebben az esztendőben a díjazottak Győrffy József festőművész és Kovács Mihály, a Paksi Sárgödör téri Présháztulajdonosok Egyesülete főpohárnoka. Az esten Benned él a magyarság címmel Udvarhelyi Boglárka Tünde operaénekes és Kautzky Armand színművész műsorát láthatta a közönség. Az ünnepség zárásaként Leber Ferenc alpolgármester mondott pohárköszöntőt. Az ünnepi estről ide kattintva olvashatnak bővebb összefoglalót.