Szijjártó Péter: a Roszatommal együttműködve épül meg Paks II.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala korábbi felvétel

Hazugság, hogy a kormány elállna az orosz Roszatommal való együttműködéstől a paksi bővítésben, a francia Framatome szerepének növelése az irányítástechnikai rendszer szállítására vonatkozik, miután német konzorciumi partnere, a Siemens Energy politikai okok miatt még nem kapott exportengedélyt – idézte az MTI Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert. A tárca közleménye szerint a tárcavezető az európai uniós energiaügyi tanács szünetében tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy igenis él negatív diszkrimináció az atomenergiával szemben, amit jól mutat, hogy a paksi bővítést Európában „folyamatosan gáncsolják”, és „próbálják szankciók alá venni a nukleáris beruházásokat, amelyeket mi rendszeresen kivédünk”. Azt mondta, hogy a német kormány továbbra is blokkolja a Siemens Energy részvételét, és egyelőre nem engedélyezték, hogy a vállalat a megkötött szerződés alapján leszállítsa a megrendelt berendezéseket. A sajtóban megjelent hírről, miszerint a magyar kormány elállna a Roszatommal való együttműködéstől, azt mondta: színtiszta hazugság. – Mi elkötelezettek vagyunk a Roszatommal kilenc évvel ezelőtt megkötött szerződés végrehajtása mellett. Elkötelezettek vagyunk a Paks II. megépítése mellett a Roszatommal – húzta alá. – Semmi okunk nincsen arra, hogy elálljunk ettől az együttműködéstől – tette hozzá.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy amikor a Framatome szerepének növeléséről van szó, az arra vonatkozik, hogy a Siemens Energy részvételének politikai okokból fakadó berlini blokkolása miatt hazánk nagyobb mértékben kíván támaszkodni a francia vállalatra az irányítástechnikai rendszer leszállításában. – Szeretném világossá tenni, hogy a Roszatommal való együttműködésünk kapcsán a tapasztalatok pozitívak, a Roszatommal akarjuk és fogjuk is megépíteni az új paksi blokkokat – szögezte le Szijjártó Péter.

A miniszter arról is beszámolt, hogy az Európai Unión belül francia vezetéssel, tizenkét ország részvételével nukleáris koalíció alakult, amely kedd reggel összeült. Rámutatott, hogy hét ország tervez vagy már épít is jelenleg új atomerőműveket, a következő években így az észszerűtlen és extrém áringadozások kivédése érdekében nagy nukleáris újjászületés várható Európában. A miniszter aláhúzta: a felek megállapodtak, hogy szorosan együtt fognak működni az atomenergiával szembeni mesterséges, ideológiaalapú negatív diszkrimináció ellen, amelyet az is példáz, hogy minden egyes, nukleáris energiához kapcsolódó engedélyezési eljárás – mint fogalmazott – rétestészta hosszúságúra nyúlik. Szijjártó Péter azt mondta, ezért azt szorgalmazzák, hogy a hitelezési feltételek változzanak meg úgy, hogy azok a nukleáris beruházásokra is sportszerű, fair módon igénybe vehetők legyenek. Szorgalmazzák továbbá, hogy a jogi és engedélyezési eljárásokat vizsgálják felül, alapozva arra a most már több évtizedes tapasztalatra, amelyet Európa gyűjtött a nukleáris energia felhasználása során. A csatlakozott országok közös képzési programok kidolgozását is javasolták annak érdekében, hogy legyen elég szakember és legyen elég kapacitás.