Kormányközi megállapodást kötöttek

Oroszország és Nicaragua kormányközi megállapodást kötött az atomtechnológiák nem energetikai, békés célú felhasználásáról. A felek egyebek közt az atomenergia orvostudományi és a mezőgazdasági célú hasznosításáról állapodtak meg.

Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója (b.) és Denis Moncada nicaraguai külügyminiszter (j.) találkozója. Forrás: Roszatom

Az együttműködési megállapodást Alekszej Lihacsov, a Roszatom állam atomenergetikai konszern vezérigazgatójának és Denis Moncada, a Nicaraguai Köztársaság külügyminiszterének találkozóján írták alá. Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója elmondta: noha az orosz atomenergetikai vállalatnak már több mint 40 kormányközi megállapodása van különféle országokkal, a mostani egyezmény egyedinek nevezhető. Olyan projektek megvalósításáról van szó, mint egy nukleáris medicina központ, egy többcélú besugárzó központ és egy olyan szubkritikus nukleáris létesítmény, amelyet oktatási és kutatási célokra lehet majd használni. Oroszország segítséget nyújt Nicaraguának a nukleáris technológiák mezőgazdasági, egészségügyi és tudományos kutatások terén történő felhasználásával kapcsolatos projektekben.

Forrás: Roszatom sajtóközlemény