Jákli Gergely: ez egy nemzetközi összefogással épülő atomerőmű

Miért létfontosságú a nemzetközi együttműködés? Hogyan tovább a folyamatosan változó geopolitikai környezetben? Mások mellett ezekről a témákról beszél Jákli Gergely elnök-vezérigazgató a Paks II. Zrt. Atomszféra című magazinjának most megjelent számában.

Jákli Gergely. Forrás: paks2.hu

A cél változatlanul az, hogy a lehető legrövidebb idő alatt megépítsünk egy biztonságosan üzemeltethető atomerőművet, tehát irányváltás nem történt a Paks II. Zrt. menedzsmentjében végrehajtott módosítások nyomán – fogalmazott az Atomszférának adott interjújában Jákli Gergely. A társaság elnök-vezérigazgatója hozzáfűzte, hogy ezzel egy időben a tulajdonosi joggyakorlóval való kapcsolattartás és a felelősségi körök újragondolása is megvalósult. A struktúraváltás révén a döntéshozatali lánc lerövidült, a Paks II. Zrt. mint projektcég felelőssége ezzel egyenesen arányosan nőtt. Folyamatosan változó gazdasági és politikai környezetben menedzselünk egy hosszú távú beruházást. A szigorúan bebetonozott cölöpök látszólag stabilitást biztosítanak, de meg is kötik a kezünket, és előbb-utóbb megnehezítik a projekt előrehaladását.

– Az idő sürget minket, mert szükség van zsinóráramra, a szervezet pedig a jelenlegi irányítási modellben, a jelenlegi tulajdonosi joggyakorlási rendszerben kapott kellő felhatalmazást arra, hogy módosítási javaslatait a döntéshozók elé tárja. A projekt sorsa a mi kezünkben van – fogalmazott az elnök-vezérigazgató, hozzátéve, hogy ha minden területen sikerül kis változást elérni, ezek nem egyszerűen összeadódnak, hanem összeszorzódnak. Egy tényezőt viszont nem lehet ennek során figyelmen kívül hagyni, ez pedig a nukleáris biztonság kérdésköre.

Jákli Gergely arra is kitért, hogy fel kell készülni arra, hogy a szankciókkal tűzdelt környezetben kell élni, dolgozni. – Figyelnünk kell, mi történik a világban, hogy azonosítani tudjuk a kockázatokat és képesek legyünk rá azonnal reagálni – vázolta.

Ugyanakkor – mint felhívta a figyelmet – ez egy Magyarországon létrejövő, nemzetközi együttműködésben megvalósuló erőmű, ahol sok nyugati beszállító van. Jól bevált konstrukció, hogy a világ vezető technológiájával rendelkező Roszatom a primerköri technológiájához hozzáilleszt különböző komponenseket nyugat-európai és amerikai beszállítóktól. Az orosz primerkör és az európai irányítástechnika már kipróbált technológiák. Mi elkötelezettek vagyunk emellett, a projektet továbbra is a Roszatommal tervezzük megvalósítani, a beszállítóink (mind a Framatome, mind a Siemens) szintén elkötelezettek a projekt megvalósításában.

A Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója azt mondta, megítélése szerint a nemzetközi politikának az ilyen szintű beavatkozása, hatása a projektre nem szerencsés. Egy atomerőmű esetében a technológiai komponensek kiválasztását a biztonságvezérelt műszaki elvárásoknak kellene meghatározniuk, nem a politikának.

A Jákli Gergely elnök-vezérigazgatóval készült teljes interjú az Atomszféra legfrissebb számában olvasható további, a projekt aktualitásairól szóló írások mellett.