Dzsúdó – utánpótlássikerek

Három hónap telt még csak el az évből, de az Atomerőmű SE dzsúdó utánpótlás-versenyzői már több fontos hazai és nemzetközi versenyen is tatamira léptek. A junior és ifjúsági rangsorversenyen, a diákok regionális bajai versenyén, a mórahalmi diák „B” és „A” Magyar Kupa versenyen és a szlovákiai Pezinokban az U12-től az U18- as korosztályig rendezett Grand Prix-n versenyeztek a klub sportolói. Az utánpótlás létszáma mintegy 80-90 fő. Bor Barna utánpótlásedzővel beszélgettünk.

Bor Barna. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

– Régen volt ekkora létszám a dzsúdó utánpótlásban. Milyen létszámokkal dolgoztok?

– Öt éve vagyok edző, 2018-ban már volt egy óvodáscsoportom. A szakosztályban minden edzőnek megvan a saját korosztálya, sokat toborzunk, és már eljutottunk oda, hogy a gyerekek elég komoly versenyeket meg tudnak nyerni. Ráadásul nem is vagyunk kevesen, és akik lejöttek hozzánk, azok szerencsére nálunk is maradtak. Jelen pillanatban 10-14 éves korú gyerekekkel foglalkozom, 24-en vannak. Az alattunk lévő korosztályban 38-an járnak edzésre, velük Windischmann Bence és Péri Balázs foglalkoznak. A legkisebbek létszáma 28 fő, ők Szabó Annával gyakorolnak. Azt lehet mondani, hogy sokáig csak fiúk voltak a csoportomban, de most már egyre több lány érkezik, nálam jelenleg heten vannak. Ez a nagy létszám azért is nagyon jó, mert rengeteg partnert lehet összeállítani egymással szemben. Most már Pupp Rékának is akad edzőtársa, fiatal fiúk, akik súlyban ott vannak, ahol ő, és már keményen oda tudnak állni. Kéthetente járunk régiós keretedzésre Bajára, és kéthetente utazunk Budapestre az UTE serdülőválogatott keretedzésére. Az a munka, amit most csinálunk a szakosztályban, működik, havonta-kéthavonta összeülünk, és megbeszéljük az aktualitásokat.

– Hogyan szerepelnek a ¬fiatalok a versenyeken?

– Tudunk érmeket szerezni, tavaly az országos bajnokságokon is volt jó pár aranyérmünk, jó irányba haladunk. Tavaly például nagyon jó serdülőket adtam fel Braun Ákoséknak, van köztük magyar bajnok, és érmes helyezésűek, és látszik, hogy ezek a gyerekek dzsúdósok akarnak lenni. Kiemelném, hogy nagyon régóta nem volt kiemelkedő serdülő (13–15 éves) versenyzőnk, de most Anderkó Bence bekerült a válogatottba. Nagyon hasznos volt a pezinoki túra, ahol sok versenyzőnk az idősebbek között indult. Például Vajna Csongor, aki országos bajnok volt 54 kg-ban, és itt az idősebbek között a harmadik helyen tudott végezni. Ebben a mezőnyben már meg kellett küzdeni a győzelemért, voltak komoly ellenfelek, ami lehetőséget adott arra, hogy fejlődjön.

– Az új dzsúdóközpont milyen előnyökkel jár majd?

– Reményeink szerint akár már júliusban birtokba vehetjük, valószínű, hogy ez is sok új gyereket vonz majd, nagyon jó, hogy egy helyen edzhetnek a különböző korosztályok. Az új helyünkön lesz szálláslehetőség is, ami nagyon fontos, mert máshonnan is fogadhatók edzőpartnerek. Amikor még aktív voltam, hozzám is jöttek osztrákok, szerbek, Brazíliából Silva. Mostanában például Rékához szokott jönni az U23-as Európa-bajnok Gyertyás Róza.

– Mi vár a versenyzőkre a közeljövőben?

– A bajai régiós verseny után minden korosztálynak jönnek a versenyei. Júniusban lesz az Atom Kupa, sok juniorkorú versenyzőnk van, akik ezen el tudnak indulni.