TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akció Pakson

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akció hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési mozgalma, amelyet immár 11. alkalommal rendeznek meg az Energiaügyi Minisztérium támogatásával. Az akció szervezője és koordinátora az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI). Az egész országra kiterjedő kampány célja, hogy önkéntes megmozdulás keretében, közösen varázsoljuk tisztábbá környezetünket.

Pakson az akció április 22-én a Föld napján kerül sor 8 és 12 óra között. Bárhol bármilyen hulladék gyűjthető, ami kézzel, kesztyűben biztonságosan szedhető, zsákban gyűjthető és elszállítható. Főként a háztartási jellegű hulladékok összegyűjtésére koncentrálnak. Kizárólag olyan hulladék gyűjthető, amely nem veszélyezteti a testi épséget és az egészséget! Nem gyűjthetők – tehát nem szállítják el – a következő hulladéktípusokat: építési-bontási törmelék, gyógyszer, autó akkumulátor, motorolaj, autóalkatrész, elektromos és elektronikai berendezés, gumiabroncs, ágymatracok, bútorok, zöldhulladék.

Pakson az alábbi helyszínekre várják az önkénteseket: a Volán teleptől az atomerőműig vezető kerékpárút mentén (kesztyű és zsák 8-9 óra között felvehető a 6-os út-Kölesdi úti kereszteződése mellett) a Vasút utca és a kerékpárút találkozásánál. (láthatósági mellény viselése itt kötelező, melynek biztosítása a résztvevők feladata). Az Ürgemezei szabadidő park területén (kesztyű és zsák 8-9 óra között felvehető a strand melletti fordulónál). A LaDIK csónakház Duna-parti környéke (kesztyű és zsák 8-9 óra között felvehető a LaDIK Egyesület Árvíz utcai csónakháza előtt).

A zsákokban összegyűjtött hulladékot a gyűjtőpontra várják 12 óráig. A zsákok összeszedéséről Paks Város Önkormányzata, elszállításáról és ártalmatlanításáról az Energiaügyi Minisztérium támogatásával az ÉMI gondoskodik.

Kérik, hogy a hulladékgyűjtés során minden résztvevő fokozott figyelemmel és gondossággal járjon el, saját maguk, társaik és környezeti értékeink biztonsága érdekében! Javasolják az időjárásnak és a szemétszedés helyszínének megfelelő, kényelmes, laza, sportos ruházatot. Kérik, ne feledkezzenek meg folyadékról, szükség szerint ennivalóról, és a helyszín, valamint az időjárás ismeretében egyéb hasznos felszerelésről (kullancs elleni szer, sapka/kalap, esőkabát stb.)

További információk a https://szelektalok.hu/2023-ban-is-lesz-teszedd/ weboldalon olvashatók.