Száznégy bort neveztek a városi versenyre

Megtartotta a Paksi Hegyközség és Paks Város Önkormányzata a már hagyományos városi borversenyt a Prelátusban. A mustrára idén száznégy borminta érkezett. Az eredményhirdetésen huszonhét arany, harmincnégy ezüst, húsz bronz minősítést, valamint huszonkét oklevelet adtak át.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

– A tolnai borvidék az ország egyik legjobbja, az itteni borokat szeretem a legjobban – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a városi borversenyt Süli János, a térség országgyűlési képviselője, aki arra kérte a bizottságok tagjait, vigyék el a kiváló minőségű paksi borok hírét az ország minden részébe.

Szabó Péter, Paks polgármestere beszédében arra tért ki, hogy a városi borverseny már hagyomány Pakson, és a leadott minták száma, valamint az eredmények is jelzik a borászkodás jelentőségét a városban.

– A sillerkészítés nagy múltra tekint vissza Pakson. Emlékszem, az itteni bornak milyen jó híre volt országosan is. A hatvanas években a paksi sillert literes üvegekben hozták forgalomba, csodálatos évek voltak – elevenítette fel a régi időket Ferenc Vilmos, az egyik bíráló bizottság elnöke. A borász úgy látja, hogy a 2022-es év különösen meleg és csapadékhiányos időjárása nem kedvezett a bor- különösen a sillerkészítésnek. Korábban kellett leszedni a szőlőt, így a sillerek „savhangsúlyosak” lettek, és nem alakultak ki a fajtára jellemző szép taninok. Ugyanakkor kiváló illatos fehér- és a késői érésű vörösborok készülhettek.

– A tavaly tapasztalt aszály kettős helyzetet teremtett a borkészítésben. A várakozásokkal ellentétben nem égtek el a savak, a szüret azonban lényegesen korábban indult, ami nem kedvezett bizonyos fajtájú boroknak. Ennek ellenére kiváló vörösborok is készültek a tavalyi év során – így vélekedi Keller János is, a Paksi Hegyközség választmányának tagja.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Este hirdették ki a borverseny eredményét. – A mustrára idén a korább évekhez képest egy kicsit kevesebbet, mintegy száznégy bort neveztek a termelők, ebből huszonhét arany, harmincnégy ezüst, húsz bronz minősítést, huszonkettő pedig oklevelet kapott. – ismertette az eredményeket Keller János. A legtöbb aranyat Balogh Ákos és Fehér József borászok gyűjtötték be. Sillerből két arany minősítés született, az egyiket Berkes Sándor, a másikat Szedmák István bora kapta meg a bíráktól. A legmagasabb pontszámot Fehér József 2020-as évjáratú kékfrankosa érte el.