Akár még húsz évig termelhet az atomerőmű

Magyarország elkötelezett az olcsó, karbonsemleges és kedvező árú atomenergia mellett. A paksi atomerőmű működő blokkjai a tervek szerint újabb húsz évvel tovább üzemelhetnek, és változatlan cél az új blokkok építése is. Minderről Lantos Csaba energiaügyi miniszter beszélt.

Elkötelezettek vagyunk a nukleáris energia mellett – hangsúlyozta Lantos Csaba energiaminiszter a Mathias Corvinus Collegium eseménysorozatán tartott előadásában. A tárcavezető azt mondta: Magyarország a jövőben is alkalmazni fogja a nukleáris energiát, és befektetéseket fog végrehajtani ezen a téren. Az atomenergia ugyanis biztonságos, karbonsemleges és relatíve olcsó. A kormány – mint kiemelte – az országgyűlés támogatásával meg kívánja hosszabbítani a működő paksi atomerőmű élettartamát. A cél az újabb 20 éves élettartam-hosszabbítás, aminek a miniszter szerint valószínűleg nem lesz nukleáris biztonsági akadálya. Amennyiben az engedélyeket megkapja a létesítmény, blokkjai hetven éven át szolgálhatják ki a fogyasztókat, szemben a tervezett harminc évvel.

Fotó: Babai István/korábbi felvétel
Fotó: Babai István/korábbi felvétel

Lantos Csaba arra is kitért, hogy a kormány elkötelezett a paksi bővítés folytatása mellett azzal együtt, hogy – mint elismerte – szembesülnek nehézségekkel. Az előadásban szó esett arról is, hogy a kis, moduláris reaktorok (SMR-ek) technológiájának fejlesztése folyamatban van, ezek iránt a többi régiós ország erősen érdeklődik.

A miniszter előadása arra is rávilágított, hogy vége az olcsó orosz energia mítoszának, az orosz-ukrán háború mindent megváltoztatott. A gáz a zsarolás, szankciók eszköze lett, a kontinens nagy része gyorsan át kellett, hogy váltson más forrásra. Ez meglepően gyorsan sikerült, bár közben az árakra erőteljes hatással volt. Ezzel együtt zajlik az a folyamat is, amelynek az a célja, hogy klímavédelmi okokból csökkentsék a fosszilis energiaforrások felhasználását. Lantos Csaba emlékeztetett arra, hogy a gáz egy részét elektromos áram előállítására használjuk. Mint mondta, elsősorban ezen a területen lehet eredményt elérni a megújulók térnyerése által. A plusz energiaforrásra szükség van, mert a jövőben energiaszükséglet-növekedésre számítanak a fejlődő, bővülő ipar növekvő igényei miatt. Az egyik megoldás az atomenergia, amely jelenleg a hazai áramfogyasztás harmadát fedezi, valamint a napenergia. Ez utóbbinál jók a hazai lehetőségek, de a kapacitások kiépítésével párhuzamosan jelentős akkumulátoros tárolókapacitásra is szükség van, annak érdekében, hogy a napsütésmentes, illetve éjszakai időszakban visszanyerhető legyen a napos időszakban betárolt energia – vázolta Lantos Csaba.