Nagy múltú pályázat, új együttműködés

Kihirdették az ÖKO Munkacsoport Alapítvány Nagyító alatt az év élőlényei címmel meghirdetett rajzpályázatának eredményét. A civil szervezet felhívása óvodásoknak és általános iskolásoknak szólt a Föld napja alkalmából. A jelentkezők feladata az volt, hogy ábrázolják a 2023-ra megválasztott év élőlényeit.

A kiíró felhívására összesen száznyolcvannyolc alkotás érkezett a Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolából, a Paksi Deák Ferenc Általános Iskolából, a Nagydorogi Széchényi Sándor Általános Iskolából, a Paksi Napsugár Óvoda Munkácsy utcai illetve dunakömlődi tagóvodáiból, valamint a paksi Balogh Antal Katolikus Általános Iskola és Gimnázium Kalkuttai Szent Teréz Tagóvodájából, a legtöbb alsó tagozatosoktól. Jantnerné Oláh Ilona, az ÖKO Munkacsoport Alapítvány kuratóriumának elnöke azt mondta, hogy erre tekintettel a zsűri megosztott első, második és harmadik helyeket adott ki, mindegyikből kettőt-kettőt. A beküldött pályamunkákat úgy értékelte, hogy rendkívül igényes, színekben és formákban gazdag képeket alkottak a gyerekek.

Első helyezett lett Bauer Bori és Pánczél-Kovács Nóra, második Tüzes-Müller Tamara és Sabankó Zalán és harmadik Taba Szabolcs és Beliczai Benjamin. Az óvodások kategóriájában első lett a Malom csoport vakondok alkotásával, második Klippel Dorina, és harmadik szintén a Malom csoport borzas len alkotásukkal.

Fotó: TelePaks-Paksi Hírnök Facebook-oldal

Először vagy húsz éve, az akkori környezetvédelmi bizottság írta ki ezt a pályázatot, a következő esztendőben már az alapítvány bonyolította le, és teszi azóta is. – Valljuk, hogy amikor ünnep van, akkor ünnepeljünk. Ünnepeljünk a művészetek eszközeivel, legyen ez így az alapítványunk rajzpályázati kiírásával. Elismerés és köszönet azoknak a pedagógusoknak, szülőknek, akik motiválták, ösztönözték a gyerekeket, hogy pályázzanak – összegzett Jantnerné Oláh Ilona a nagy múltú pályázat kapcsán. Azt is elmondta, hogy töretlen az érdeklődés a rajzpályázat iránt, ami mind az óvodákban, mind az iskolákban beilleszthető a pedagógiai folyamatba. – Igyekszünk érdekes témákat megjelölni. A támogatóknak köszönhetően értékes díjakat tudunk átadni a helyezetteknek, illetve különdíjakat is kiadni. A pályaművekből rendezett kiállításon minden alkotás megtekinthető, a megnyitó és eredményhirdetés igazi családi esemény szokott lenni – mondta.

A helyszín ez alkalommal a Paksi Pákolitz István Városi Könyvtár volt. Az eseményen mutatták be a könyvtár dolgozói által kialakított Zöld sarok elnevezésű, új, tematikus részleget. A jövőben itt találják a könyvtárlátogatók a zöld életmóddal, környezetvédelemmel, fenntarthatósággal kapcsolatos könyvtári dokumentumokat. Pumerscheinné Bedekovity Zóra, a könyvtár igazgatója elmondta, hogy a könyvtárnak információs központként szerepe van abban, hogy ezeket az információkat terjessze a lakosság körében, ezért hozták létre a Zöld sarkot. Ehhez kapcsolódóan különböző programok is lesznek, például előadások a kovászolásról illetve a fermentálásról.

Fotó: Pákolitz István Városi Könyvtár Facebook-oldal

Arról is tájékoztatott, hogy gyűjtőpontként csatlakozott az intézmény a Jane Goodall Intézet Passzold vissza tesó elnevezésű mobiltelefon-gyűjtő kampányához, aminek célja, hogy megfékezzék a mobiltelefonok gyártásához szükséges koltán érc bányászatát, amit – ahogy az intézet honlapján olvasható – Afrikában, veszélyeztetett fajok, például gorillák és csimpánzok élőhelyén végeznek.

Mint megtudtuk, a civil szervezet és a könyvtár szoros partnerséget határozott el, szeretnének a jövőben együttműködve szervezni különböző programokat, kölcsönösen népszerűsíteni egymás rendezvényeit, és részt venni azokon, valamint az alapítvány szakmai tapasztalataival segíti a könyvtár vezetőségét, mivel az intézmény szeretne részt venni a nemzetközi Zöld könyvtár pályázaton.