Leendő geográfusok tájékozódtak a város jövőjéről

Paksi fejlesztési célokat ismerhettek meg az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalom- és Gazdaságföldrajzi Tanszékének hallgatói csütörtökön (04.27.). Szabó Péter polgármester tartott tájékoztatót, a mintegy 40 leendő geográfusnak. Az egyetemisták hallhattak például az atomerőmű bővítésével párhuzamosan zajló térségfejlesztésről, de információt gyűjthettek a TOP Plusz források helyi felhasználási terveiről is.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemről érkeztek geográfus hallgatók Paksra, akiket Szabó Péter polgármester köszöntött, majd előadást tartott a vendégeknek a városháza nagytermében. Az egyetem Társadalom- és Gazdaságföldrajzi Tanszékének hallgatói terepgyakorlat részeként tájékozódtak a város helyzetéről. A paksi állomást megelőzően Salgótarjánban jártak. A látogatásokkal az volt a céljuk, hogy megismerjék a városok jelenlegi helyzetét, fejlődési lehetőségét. – Egy-egy látogatás során arra a kérdésre is keresik a választ, hogy melyek azok az üzemek, ipari létesítmények, amelyek életben tartják, támogatják a településeket – mondta dr. Tolnai Gábor az ELTE egyetemi tanársegédje.

Szabó Péter polgármester többek között a város és az atomerőmű kapcsolatáról, az új blokkokhoz fűződő térségfejlesztésről, valamint Paks fejlesztési céljairól is beszélt előadásában. Ezeket a korábban készített fenntartható városfejlesztési stratégia tartalmazza, ami külön része volt a tájékoztatónak.

Szabó Péter azt mondta, hogy a digitális átállás, az okos város fejlesztések, környezetbarát beruházások mind szerepelnek a jövőbeni célok között. Támogatásnak köszönhetően több mint hétmilliárd forintot tudnak majd fordítani a megvalósításra. Paks polgármestere az egyetemistákkal való találkozó kapcsán azt is mondta, hogy a városvezetés nyitott a hasonló programokra.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A hallgatók ajándékot is kaptak az önkormányzattól, mindannyian a Kincses Tolna megye című kötetet és jegyzettömböt vehettek át. Az előadást követően folytatták körútjukat, előbb a paksi atomerőműbe, utána pedig Dunaújvárosba.