Megérkezett az első nukleáris üzemanyag a törökországi Akkuyu Atomerőműbe

Akkuyu erőmű – A világ legnagyobb atomerőmű építési projektje. Fotó: TelePaks

Mérföldkőhöz érkezett az első török atomprojekt: az orosz kivitelezésben épülő Akkuyu Atomerőműbe megérkezett az első nukleáris üzemanyag szállítmány csütörtökön (04.27.). Az ebből az alkalomból szervezett ünnepségen online vett részt az orosz és török elnök, a NAÜ főigazgatója pedig személyesen. Az erről szóló tanúsítványt Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója adta át Fatih Dönmez török energetikai miniszternek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök online közvetített köszöntőjében kiemelte, az Akkuyu Atomerőmű nagyon fontos elem az orosz-török együttműködésben. Emlékeztetett rá, hogy Törökországban egyszerre 4 atomerőművi blokk épül, amely révén 4800 megawattnyi elektromos áramot fognak előállítani környezetbarát módon. – Jelenleg ez a legnagyobb atomerőmű építés a világon – hangsúlyozta az orosz elnök hozzátéve, hogy a területen csaknem 30 ezer szakember dolgozik, jelentős részük török állampolgár. A török beszállítók 4,8 milliárd dollár értékű munkát végeznek.

Recep Tayyip Erdogan török elnök ugyancsak online közvetített köszöntőjében kiemelte, hogy hazája megtette az első lépést az erőműépítéssel ahhoz, hogy a békés célt szolgáló atomenergiát használó országok közé tartozzon. A török elnök megköszönte a nemzetközi segítséget és az orosz szakemberek munkáját.

Az MTI tudósításában emlékeztett arra, hogy az Akkuyu Atomerőművet hat éve kezdték építeni. A 20 milliárd dollár értékű projekt speciális rendszerben valósul meg: a Roszatom nemcsak befektetője, hanem építője is az atomerőműnek. A létesítmény 2028-ig készül el, és Törökország áramfogyasztásának 10 százalékát adja. Erdogan elnök hangsúlyozt, hogy az atomerőmű tervezésénél, építésénél maximálisan figyelembe vették a biztonsági követelményeket.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója köszöntőjében kiemelte, a nukleáris energia a gazdasági fejlődésben fontos szerepet játszik, és egyben tiszta energiaforrás. A NAÜ a török atomerőmű projektet műszaki segítséggel és a szakemberek képzésével is támogatja.

Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója az ünnepséget megelőző nemzetközi sajtótájékoztatón az M1 Híradójának azon kérdésére, hogy miért választotta a Roszatom a Build–Own–Operate konstrukciót a török atomerőmű megvalósításához, azt mondta, számos előnye van, hogy a Roszatom török leányvállalata tervez, építi és üzemelteti a létesítményt. Előnye a pénzügyi konstrukció mellett az is, hogy minimalizálja az álláspontokban esetleg jelentkező különbségeket a fővállalkozó és a megrendelő között. A Paks II. projektre utalva kifejtette: az orosz fél azon gondolkodik, milyen erőfeszítésekre van még szükség ahhoz, hogy felgyorsítsák a magyar beruházást, amihez a törökországi atomerőmű projekt tapasztalatai is hasznosak lehetnek.

Azt, hogy a török Akkuyu Atomerőmű építésén szerzett tapasztalatok fontosak a Paks II. beruházás számára Jákli Gergely is megerősítette. A Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója a török erőműbe érkező első üzemanyagszállítmány érkezése alkalmából tartott rendezvényen magyar újságíróknak kifejtette, hogy érdemes megfigyelni, hogy az építkezésen milyen problémák adódhatnak, hogyan kell megszervezni a logisztikát, a környezeti infrastruktúra kialakítását a zökkenőmentes építkezéshez.

A Paks II. Atomerőművet majdan üzemeltető szakemberekre vonatkozó kérdésre válaszolva kifejtette, amikor szükség lesz rájuk, rendelkezésre fognak állni, hiszen a képzésük be van építve projektbe. Az új blokkok szakembereit képző instruktorok oktatása már elkezdődött – tette hozzá. Megjegyezte: a projekt egyes fázisaiban eltérő munkaerő igény jelentkezik, a csúcsidőben számuk elérheti a tízezret is. A Paks II. projekt jelen szakaszában a területelőkészítés zajlik, még tart a tervezési és engedélyeztetési folyamat is. Folyamatban van a résfalazási munkálatok előkészítése, ami kiemelten fontos része a beruházásnak – ismertette Jákli Gergely. Elmondta azt is, hogy az Oroszország elleni európai uniós szankciók alól jelenleg a nukleáris projektek mentességet élveznek, de ha változnak a feltételek, azokat be kell építeni a gondolkozásba, a folyamatok tervezésébe, hogy tovább lehessen vinni az atomerőmű építését.

A török atomerőműbe érkezett első üzemanyag szállítással megkezdődött az a folyamat, amelynek eredményeként beindítják majd az 1-es blokk reaktorát. Idén novemberben megkezdődik az 1-es blokk rendszereinek ellenőrzése, ami több hónapot vesz igénybe. Jövőre tervezik az úgynevezett fizikai indítást, amelynek során behelyezik az első adag üzemanyagot a reaktor aktív zónájába, majd a minimálisan ellenőrözött teljesítmény szint után fokozatosan növelik az energiaszintet, és 2025-ben – a szerződésnek megfelelően – megkezdődhet az áramtermelés az 1-es blokkon.

A paksihoz hasonló, 4 db VVER-1200-as blokkal épülő törökországi Akkuyu Atomerőmű a 2010. május 12-én Ankarában kötött török-orosz kormányközi megállapodás alapján valósul meg Törökország déli részén, Mersin tartományban a Földközi-tenger partján.

A blokkok éves szinten 35 milliárd kilowattóra áramot termelnek majd. Az építést, üzembe helyezést, az üzemeltetést, valamint az üzemidő végeztével a leszerelést a Roszatom leányvállalata, az Akkuyu Nuclear cég valósítja meg.