Szijjártó Péter: Nem lesz új projektcég a Paks2 beruházásnál

A Roszatommal kötött szerződés módosítása sem a Paks II. projekt struktúráját, sem a kivitelezőéjét nem érinti – mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter újságírói kérdésre beszélt pénteki (05.05) sajtótájékoztatóján a beruházásról.

– Mind a finanszírozási, mind a kivitelezési szerződésben olyan módosításokban állapodtunk meg az orosz partnerrel, mely a Paks II. beruházás struktúráját és a végrehajtóját, a projektcéget érintetlenül hagyja – mondta Szijjártó Péter. Hozzátette, hogy a kisebb szerződésmódosításokat az idő múlása diktálta. – Kilenc év telt el a szerződéskötéstől, és azóta sok minden megváltozott. Technikai módosítások történnek annak érdekében, hogy “gyorsabbak tudjunk lenni” – mondta.

Szijjártó Péter arra is kitért, hogy azt várják el az EU-tól ezzel kapcsolatban, hogy ne akadályozza a szerződésmódosítást, mivel az mindenben megfelel az uniós szabályoknak, a biztonsági előírásnak is. A miniszter szavai szerint az Európai Bizottságnak könnyű dolga lesz, gyorsan tudja majd engedélyezni a Paks II. szerződésmódosítását.

Az atv.hu felidézte, hogy Szijjártó Péter április 11-én Moszkvában jelentette be, hogy megszületett a megegyezés Oroszországgal a paksi bővítés kivitelezési és finanszírozási szerződésének módosításáról annak érdekében, hogy lehetővé váljon az atomerőmű-beruházás folytatása és mielőbbi átadása.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala/korábbi felvétel