Nyílt nap és gyermeknap Bátaapátiban

Nyílt nappal egybekötött gyereknapot tartott a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft. A Bátaapátiban található Nemzeti Radioaktívhulladéktároló (NRHT) adott otthont a rendezvénynek május 13-án. A gyerekeket arcfestéssel, kézműves-foglalkozással, bohóccal és koncerttel várták.

1,7 kilométer hosszú és 10 százalékos lejtésű az az akna, amelyen keresztül a regisztrált látogatók 2023-ban is eljuthattak a földfelszín alatti, Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló kamráiba Bátaapátiban. Hagyomány, hogy a társaság évente egyszer megnyitja kapuit az érdeklődők előtt. A vendégek idén is a legmagasabb fokú biztonsági követelmények betartásával tájékozódhattak a kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékok elhelyezéséről. A földfelszín felett is programokkal várták a Bátaapátiba érkezőket. A hagyományhoz hűen gyermeknappal ötvözték a nyílt napot a szervezők. A gyerekek az udvaron kipróbálhatták a pedálos gokartokat, és a Csurgó zenekar koncertjét is megtekinthették. Népszerű volt az arcfestés és a kézműves-foglalkozásokat is szép számmal látogatták a családok. Újdonságnak számított, hogy a Mecsekérc Zrt. munkagépeibe is beülhettek a gyerekek.

Fotó: TelePaks

Plesz-Kereki Bianka, az RHK Kft. megbízott kommunikációs vezetője azt mondta, a társaság fő célja, hogy minél többen megismerjék a tevékenységüket. A nyílt napra érkezők betekintést nyerhettek a radioaktív hulladékok kezelésébe, a felszín alatt pedig személyesen tájékozódhattak arról, hogy milyen biztonságos körülmények között helyezik el az atomerőmű kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékait. A szakemberek minden felmerülő kérdésre készségesen válaszoltak.