Jubileumot ünnepelt a borbarát klub

Huszonöt évvel ezelőtt alapították meg a Borbarát Klub Paks nevű civil szervezetet. Az évfordulót májusi összejövetelükön ünnepelték meg. Kováts Balázs örökös tiszteletbeli elnök felidézte, hogy mi minden történt huszonöt évük alatt.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

– Sok civil szervezet alakul, de kevés van, amelyik megéli a negyedszázadot, úgy, hogy közben folyamatosan működik. A mi klubunk ilyen. A gondolat a Gastroblues fesztivál borbarát találkozója kapcsán merült fel, nevezetesen, hogy jó lenne, ha nemcsak évente egyszer, hanem mondjuk havonta lenne alkalom foglalkozni a borkultúrával. Össze is gyűltek az ötlet iránt érdeklődők, nem sokkal később, májusban pedig kimondtuk a klub megalakulását – mondta a kezdetről Kováts Balázs. Felidézte, hogy bérbe vették a Prelátus kúria pincerészét, amely akkor bizony tele volt szeméttel, penésszel, másfél év telt el, mire sikerült a mai állapotot megteremteniük. Arra is kitért, hogy körülbelül 200 rendezvényük volt. Kicsit tréfásan megjegyezte, hogy a paksi borbarát klub nem a borvedelők, hanem a borkedvelők és borkóstolók klubja. De nemcsak borral és borkóstolással foglalkoztak, ennél sokkal összetettebb a kép. – Érkezett hozzánk például egy hölgy Párizsból, aki a borászképzésben használt borillat- és borhibamintákat mutatta be, mesterkozmetikus, aki a szőlő, bor felhasználásával készülő kozmetikumokról tartott előadást, belgyógyász, aki az egészséges mennyiségben fogyasztott bor jótékony hatásairól beszélt, Magyarország első hölgy szomeliéje és egy borospoharakat gyártó cég képviselője is. Járt nálunk Szörényi Levente, akinek a Balaton-felvidéken van szőlője, valamint Pecze István trombitaművész és Ripoff Raskolnikov is, velük a zene is megjelent a palettán – összegzett Kováts Balázs. Kitért arra, hogy jó kapcsolatot alakítottak ki a térségben működő boros szervezetekkel, a helyiek együttműködésének szép jelképe a borászok zászlaja. Érdekesség, hogy a zártkörűen és limitált létszámmal működő társaságnak csak férfiak a tagjai, az egyetlen kivétel Kanczler Eszter, a klub háziasszonya, borszakértő, aki nélkül – Kováts Balázs szavai szerint – nem lennének, nem működnének.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Puskás László, a klub nemrégiben csatlakozott tagja és immár megválasztott elnöke kiemelte: az, hogy a mai világban egy civil szervezet meg tudott élni huszonöt évet, mindent elmond róla. – Szép gondolat, életrevaló ötlet volt a létrehozása. Ennyi időn át nem lehet csak egy eszméért fenntartani egy közösséget, tartalomnak kell lenni, ami egyben tartja, fenntartja a tagság érdeklődését – mondta. Arról is beszélt, hogy a jövőben is meg kívánják őrizni a klub kialakult tradícióit, így például, hogy minden hónap második péntekén találkoznak egymással. Céljuk többek között, hogy mind a huszonkét hazai borvidéket mintázzák, e tekintetben van még dolguk. Puskás László azt is elmondta, hogy a kivételesen a Prelátus nagytermében megtartott találkozóra az évek során tiszteletbeli tagnak választott három borászt hívták meg, Légli Ottót (Balatonboglár), Takler Ferencet (Szekszárd) és Tiffán Edét (Villány), és azt kérték tőlük, hogy három-három bort mutassanak be az ünnepi esten.

A rendezvény, amelyre meghívást kaptak az alapító tagok is, jó hangulatban zárult a minőségi borok kíséretében.