Szép eredmények az erdélyi döntőn

Megnyerte a Kárpát-medencei magyar feltalálók, tudósok és felfedezők verseny döntőjét az 5.-6. évfolyamosok korcsoportjában a Paksi Deák Ferenc Általános Iskola csapata, a Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola csapata pedig negyedik lett. A paksi gyerekek Szovátán erdélyi és felvidéki diákokkal versenyeztek.

Kákainé Sebestyén Judit, a Rákóczi iskola csapatának felkészítő tanára emailben értesült a versenylehetőségről, amire a hatodik évfolyamról állította össze a csapatot. A Deák Ferenc általános iskola tanulói nem először indultak a Kárpát-medencei magyar feltalálók, tudósok és felfedezők versenyén. Mindkét iskola diákjai több hónapig készültek a megméretésre. A Kárpát-medencei fináléba az online elődöntőn, majd a Nemzeti Múzeumban rendezett országos döntőn keresztül vezetett az út, ahol a második helyet szerezte meg a Deák és az első helyet a Rákóczi iskola csapata. Molnár Edit Zsuzsanna, a Paksi Deák Ferenc Általános Iskola pedagógusa történelemtanárként nagyon fontosnak tartja, hogy a sorsfordító magyarok életéről minél többet tudjanak a tanítványok. A történelem tananyagban is szerepelnek a magyar felfedezők és feltalálók, de jelentősen kisebb részletességgel, mint amekkora tudásanyagra a verseny esetében szükség volt.

Fotó: magánarchívum

A Deák iskola csapatának tagja volt Iskum Edit, Mihálovics Bálint, Schmidt Áron és Schreiner Balázs Ákos, közülük a Kárpát-medencei döntőben hárman tudtak részt venni.

Fotó: magánarchívum

A Rákóczi iskola csapatát Borbás Emma Szonja, Pataki Panna, Tandi Krisztina és Rafaisz Márk alkották, a felkészülésben Szabó Blanka is segítette őket. A végső tudáspróbát három magyar és három Kárpát-medencei (erdélyi és felvidéki) csapat részvételével tartották Szovátán, közöttük az 5.-6. évfolyamosok korcsoportjában a Paksi Deák Ferenc Általános Iskola csapata első, a Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola csapata pedig negyedik lett. A megmérettetést követően kirándultak a gyerekek, ellátogattak a Medve-tóhoz is. A csapatok Erdélybe utazását Süli János, a térség országgyűlési képviselője és Szabó Péter, Paks polgármestere támogatta.