Paksi közéleti estek – két előadást tartottak

Prőhle Gergely volt a vendég a Paksi közéleti estek programsorozat május 16-i előadásán. A volt berlini nagykövet a Paksi Konzervatív Egyesület és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége paksi csoportjának meghívására tartott előadást Németország Európa vezető hatalma vagy az önsorsrontás példája? címmel.

– Nincs igazából olyan stratégia, amely mentén alakulna Németország, Európa legjelentősebb, legerősebb országának gazdaságpolitikája. Úgy tűnik, olyan lépések történtek bizonyos ideológiai elkötelezettségek mentén – mint például az atomenergia-ellenesség –, amelyek nem szolgálják sem az ország, sem Európa érdekét. Nagy kérdés, hogy a jövőben történik-e ebben változás, hiszen ez minket, magyarokat is érint. Németországnak számos befektetése van Magyarországon is – mondta Prőhle Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója, az NKE Stratégiai Tanulmányok Intézet igazgatója, valamint a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője paksi előadásán. Azt mondta, úgy véli, hogy ideologikusság és világpolitikai összhatások hozták ebbe a helyzetbe Németországot. Az országban régóta erős az amerikai befolyás. Úgy látja, a társadalomnak hosszú távon biztos fogódzót jelentő, konzervatív értékek megszűntek vagy rossz megvilágításba kerültek.

Fotó: TelePaks-Paksi Hírnök Facebook-oldal

Május 17-én tartották a programsorozat következő rendezvényét, amelyre dr. Baritz Sarolta Laura Domonkos-rendi nővért hívták meg. A közgazdász végzettséggel is rendelkező, egykori menedzser előadásának A kereszténység társadalmi hatása a gazdaságban volt a címe.

A Paksi Közéleti estek aktuális témákkal, neves előadókkal júniusban folytatódik – tájékoztatott Pálmai István, a Paksi Konzervatív Egyesület elnöke.