Mercedes tesztbusz érkezik Paksra

Május 19-én ismét tesztbusz érkezik a Paksi Közlekedési Kft.-hez, amit valós üzemi körülmények között is tesztelnek május 29-ig a HUMDA Zrt. Zöld Busz Program demonstrációs mintaprojektjéhez csatlakozva. A paksi lakosság először a május 20-i Város napja rendezvényen nézheti meg a buszt, írják a paksbusz.hu oldalon.

Számos járművet tesztelt már az elmúlt két évben a Paksi Közlekedési Kft., köztük különböző típusú Solaris, Ikarus, MAN és Caetano gyártmányokat. Most egy Mercedes-Benz eCitaro NMC3 típusú, teljesen elektromos meghajtású szóló autóbuszt próbálnak ki.
A jármű Németországból érkezett Magyarországra, és június 9-ig áll a kiválasztott hazai tesztpartnerek rendelkezésére Kaposváron, Budapesten, Pakson és Békéscsabán.

Miután az autóbuszvezetők megkapják a szükséges típusismereti oktatást, a paksi lakosság először a május 20-i Város napja rendezvényen nézheti meg a buszt, a kiállított járműre fel is szállhatnak az érdeklődők.

Aztán május 21. és 29. között a tesztbuszt a valós forgalmi körülmények között tapasztalható teszteredmények érdekében menetrend szerinti járatokon közlekedtetik. Az utasok főleg az 1-es vonalon találkozhatnak majd a járművel, de más vonalon is használják majd. Ahogyan azt már megszokhatták, a tesztbuszon történő utazás ingyenes lesz.

A tesztelés az Energiaügyi Minisztérium támogatásával, a Zöld Busz Program keretében zajló demonstrációs mintaprojekt részeként valósul meg. A HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által koordinált Zöld Busz Program projektjének célja, hogy a mind a lakosság, mind az üzemeltető (ez esetben a Paksi Közlekedési Kft.) hasznos tapasztalatokat szerezzen minél több elektromos meghajtású autóbuszról. A projekt szemléletformálási célokat is szolgál.