A németek kitelepítésére emlékeztek

Megemlékezést tartott a Paksi Német Nemzetiségi Önkormányzat a paksi és dunakömlődi németek kitelepítésének 77. évfordulója alkalmából. Hagyományosan ezt a dunakömlődi emlékműnél teszik, ám ebben az esztendőben a Csengey Dénes Kulturális Központba is várták a lakosságot filmvetítésre és kiállításra.

– A potsdami konferencia döntései után a magyar minisztertanács 1945. december 22-én elfogadta a honfitársaink kitelepítéséről és jogfosztásáról szóló kormányrendeletet. Ennek folyományaként 1946. január 19-én indult el az első vagon Budaörsről, és ezzel megkezdődött a magyarországi németek kitelepítése – mondta beszédében Féhr György, a Paksi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a paksi és dunakömlődi németek kitelepítésének 77. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen.

Beszélt arról, hogy 1945 őszén komoly ellenállás bontakozott ki Tolna megye több településén, köztük Dunakömlődön. Az ellenállások, tiltakozások megtorlásaként 1946. május 29-én a dunakömlődi lakosság 98 százalékát elhurcolták Németországba.

– Az akkori hatalom képviselői, tartván a nagyobb ellenállástól, igyekeztek a kitelepítési kvótákat a kistelepülések teljes kiürítésével végrehajtani, így megyénk nagyobb városait elkerülni. Pakson az 1946-os kitelepítések a KSH adatai szerint mindössze 15 főt érintettek. De az a több száz paksi honfitársunk, akit a statisztikák csak úgy említenek, hogy más helyre költözött, többségében azokat jelenti, akiket az elhurcoltakhoz hasonlóan kidobtak otthonukból, vagyonukból, megfosztottak megélhetési lehetőségüktől – mondta Féhr György.
Hozzátette, hogy az elhurcolások még 1947-ben is folytatódtak, ahogy azt Stenger Pál volt dunakömlődi lakos könyvéből tudhatjuk, ekkor Paksról és környékéről további 115 főt hurcoltak el Németországba.

Az esten levetítették Sós Ágnes filmrendező Tiszta sváb című dokumentumfilmjét, valamint megnyitották Till Jánosné (Szekszárd) kiállítását, aki a Tolna megyei svábok 1875–1940 közötti öltözködését mutatja be babáin. Till Jánosnénak a tradicionális magyarországi német népviselet megőrzéséért, a Tolna megyei német nemzetiségi értékek ápolásáért és a megyei németség kulturális hagyományainak továbbadása érdekében végzett áldozatos és önzetlen munkájáért a Tolna Megyei Német Önkormányzatok Szövetsége a Tolna Megyei Németségért Nívódíj elismerést adományozta 2022-ben.

Két nappal később a dunakömlődi kitelepítési emlékműnél tartottak megemlékezést. Közreműködtek a Paksi Deák Ferenc Általános Iskola diákjai és a Roger Schilling Fúvószenekar.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks