A lakossági ellenőrzőcsoportot tájékoztatták Bátaapátiban

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és az Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. együtt tájékoztatta a Lakossági Ellenőrző Csoport képviselőit március végén, Bátaapátiban.

Ahogy az az RHK Kft. honlapján olvasható, a tájékoztatón az atomerőmű részéről Feil Ferenc, a radioaktív hulladékkezelő osztály osztályvezetője Cementező technológia létesítése a paksi atomerőműben címmel tartott előadást, amelyben az NRHT telephelyére beszállítandó új, úgynevezett kompakt hulladékcsomagok fejlesztésének részleteit mutatta be. A hallgatóság képet kapott a technológiai innováció előzményeiről, az engedélyeztetési konstrukcióról, a receptúra kidolgozásáról és vizsgálati módszerekről, valamint a cementező berendezés elemeiről és üzembe helyezési folyamatáról.

Az RHK Kft. részéről dr. Radó Krisztián, a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló telephelyvezetője a várhatóan 2023 nyarán meginduló kompakt hulladékcsomagok szállítására vonatkozó felkészülési munkákról számolt be. Kiemelte, hogy az elhelyezési folyamatok támogatásához az eljárások és technológiai folyamatok kidolgozása megtörtént, a szükséges gépek, berendezések rendelkezésre állnak. A tárolókamra vasbeton medence technológiai és installációs rendszereinek ellenőrzése, a technológiai folyamatok, berendezések alkalmasságának, illetve a kollégák speciális szaktudásának naprakészen tartása, inaktív gyakorlatok végrehajtása rendszeresen zajlik.

A tájékoztatón elhangzott kérdések megválaszolásával együtt a Lakossági Ellenőrző Csoport képviselői részletesen megismerhették az MVM PA Zrt. telephelyéről beszállításra kerülő kompakt hulladékcsomagok hátterét és a technológiai folyamatok jelen állapotát, olvasható a beszámolóban.