Meghosszabbították a határidőt

Meghosszabbították az Agrárium 2023. gazdaságszerkezeti összeírás online kérdőív kitöltésének határidejét. A kérdőív kitöltésére június 30-ig van lehetőségük az érintetteknek.

Fotó: pixabay.com/illusztráció

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Központi Statisztikai Hivatal 2023. május 15. és július 15. között mezőgazdasági gazdaságszerkezeti összeírást végez Agrárium 2023 néven. Az adatgyűjtés célja, hogy nyomon kövesse a mezőgazdaság szerkezetében bekövetkezett változásokat, illetve pontos és hiteles adatokkal szolgáljon a hazai gazdaságirányítás, az EU és a gazdálkodók számára. Ehhez az adatszolgáltatók nagyban hozzájárulnak részvételükkel és a pontos adatszolgáltatással.

Az online kérdőíves kitöltés június 1-től az összeírói szakasszal folytatódik elsősorban személyes, vagy esetenként (betegség, időjárás, adatszolgáltatói igény esetén stb.) telefonos kikérdezéssel. Azoknak azonban, akik ezt kifejezetten kérik, és más módon nem kívánnak adatot szolgáltatni, továbbra is felajánlják a kérdőív online kitöltésének lehetőségét. A felület május 31-én tehát még nem zárult le, amennyiben olyan gazdálkodót keresnek fel az összeírók, aki mégis online szeretné kitölteni a kérdőívet, akkor ezt jelezze az összeírónak, akinek ezt rögzítenie kell az online összeírói címlistáján.

A meghosszabbított online kitöltés végső határideje június 30., hogy még legyen idő az esetlegesen szükségessé váló interjús összeírásra is.

Az adatgyűjtés az Európai Unió tagállamaiban a 2018/1091/EK rendelet alapján kötelező. A pontos adatszolgáltatás nagyon fontos annak érdekében, hogy a mezőgazdasági tevékenységet végzők és érdekképviseleteik, továbbá a kormányzati döntéshozók – a gazdálkodók érdekeit szem előtt tartva, jó minőségű adatok alapján – megfelelően tudják meghozni döntéseiket, illetve tudják megtervezni a hazai és EU-szintű támogatáspolitikát, hatásának felmérésével.

Az egyes témakörökről további tájékoztatást az Agrárium 2023 brosúra nyújt, valamint a kérdőívről szóló részletes információk a KSH weboldalán olvashatók.

Forrás: a NAK Tolna vármegyei szervezetének sajtóközleménye