Az Akkuyu Atomerőmű építési területén járt a TEIT küldöttsége

Ellátogatott a világ legnagyobb nukleáris építkezésére, az Akkuyu Atomerőmű építési területére a Paksi Atomerőmű környéki települések polgármestereinek küldöttsége június 14-én. A Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) küldöttsége megismerkedett az építési munkák menetével és tájékoztatást kaptak a projekt környezetére gyakorolt hatásáról is – tájékoztatott sajtóközleményében a Rosatom.

Fotó: Rosatom

A törökországi Akkuyuban egyszerre négy atomerőművi blokk építése zajlik egyidőben, a blokkok a Paks II. Atomerőműben megvalósuló egységekhez hasonlóak, ahol intenzív előkészületek folynak a legmodernebb orosz technológiával létesülő VVER-1200 típusú, 3+ generációs blokkok építésére.

A Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) küldöttsége az építkezésen tett látogatás során megismerkedett a nagyszabású építési munkák menetével, azzal, hogy miként szervezték meg a négy blokk egyidejű építését, a helyi beszállítást, az építők elhelyezését, valamint tájékoztatást kaptak arról is, hogy Törökország és Oroszország legnagyobb közös projektje milyen hatással van a régió és Törökország egészének társadalmi-gazdasági fejlődésére.

– A Törökországban és a Magyarországon épülő atomerőművek a világ legmegbízhatóbb nukleáris létesítményei közé tartoznak majd. Az energiaválság körülményei között az új atomerőművek jelentősen csökkentik az energiaimporttól való függőséget, és ennek köszönhetően hozzájárulnak ezeknek az országoknak az energiaszuverenitásához és gazdasági fejlődéséhez – mondta Szergej Buckih, az Akkuyu Nükleer projektcég vezérigazgatgató-helyettese, építési igazgató.

A Paksi Atomerőmű térségében található települések polgármesterei találkoztak Sadik Altunokkal, Silifke város polgármesterével, valamint a város mezőgazdasági és ipari kamarájának képviselőivel is, akik tájékoztatást adtak az atomerőműnek a térség fejlődésére gyakorolt hatásáról. – Az Akkuyu Atomerőmű építési területén tett látogatás, az egyidejűleg épülő négy blokk, a munka szervezettsége mély benyomást tett ránk. Meggyőződésünk, hogy a Pakson épülő legbiztonságosabb új atomerőmű jelentősen hozzájárul majd térségünk fejlődéséhez – nyilatkozta dr. Filvig Géza, Kalocsa polgármestere, a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) elnöke. Gáncs István alelnök kiemelte a projekten dolgozók profizmusát, ami megnyugtató és nélkülözhetetlen egy ekkora projekt megvalósításához és előrevetíti a jövőben megvalósuló paksi projekt sikerét.

Szabó Péter, Paks polgármestere szerint az első török atomerőmű építési területén szerzett tapasztalatok nagyon hasznosak a paksi városi infrastruktúra fejlesztését és a Paks II. Atomerőművet építő dolgozók elhelyezését tekintve. – Bízunk benne, hogy hamarosan városunk lakói is tanúi lesznek annak a jól szervezett atomerőmű-építési folyamatnak, amelyet Törökországban láthattunk – tette hozzá Szabó Péter.

A TEIT- küldöttség június 14-én utazott Akkuyuba – olvasható a Rosatom sajtóközleményében.