Bátran fürdőzhetünk Tolna vármegye fürdésre kijelölt természetes vizeiben

Tolna vármegyében 2023-ban is a Fadd-Dombori Holt-Duna ágon Domboriban, valamint Szálkán a víztározó tóban találhatók kijelölt természetes fürdőhelyek, írják a Tolna Vármegyei Kormányhivatal honlapján.

Domboriban két szabadstrand korlátozás nélkül látogatható. A Dombori I.-es Strand Dombori Üdülőtelep keleti végénél kijelölt kisebb strand, a Dombori II.-es Strand Dombori Üdülőtelep központi részén kijelölt, nagyobb vízfelülettel és pihenőterülettel rendelkező szabadstrand, ahol az üdülőterület vendéglátó-létesítményeinek nagy része található.

Dombori üdülőtelep keleti végét lezárja a Dombori Ifjúsági Tábor, ahol a strandot csak az ottani vendégek használják, valamint a Dombori Üdülőterület nyugati szélén létesített Donautica Hotel, amely természetes fürdővízű stranddal és medencés fürdővel is rendelkezik. A homokkal feltöltött fürdőhelyet csak a szálloda vendégei használhatják. Szálkán a Lajvér völgyében kialakított víztározón működik természetes fürdőhely, a strandra belépődíj ellenében lehet bemenni.

Forrás: a szálkai strand Facebook-oldala

A természetes fürdővizek minősítése a vizsgált szennyvízeredetű szennyezést jelző baktériumok száma alapján történik, négy év legalább tizenhat eredményét figyelembe véve. Az elmúlt négy év adatainak értékelése szerint a szálkai víz és a dombori strandok vize kiváló minőségű volt, ami azt jelenti, hogy ezeken a fürdőhelyeken közegészségügyi-járványügyi szempontból biztonságos a fürdőzés. A kijelölt Tolna vármegyei természetes fürdőhelyek vizének első, fürdési szezon előtti vizsgálata 2023. május 31-én megtörtént. Az aktuális fürdővízminták vizsgálati eredménye szerint mind a négy dombori strandon, illetve a szálkai tavon is megfelelő minőségű volt a víz.

A laboratórium a vízmintavétel mellett a helyszínen vizsgálja és jegyzőkönyvben rögzíti, hogy van-e a fürdőhelyen látható szennyezés, pl. kátránymaradék, üveg, műanyag, gumi vagy egyéb hulladék vagy intenzív hínárosodás. A sekélyebb, könnyen felmelegedő állóvizekben a vízvirágzásnak nevezett cianobaktérium burjánzás jeleit – a víz elszíneződését, habzását – is figyelik.

A vizsgálati eredményeket – az üzemeltetőkkel kötött szerződésben foglaltak alapján – a laboratórium a vizsgálatok befejezését követően haladéktalanul, de legkésőbb 24 órán belül megküldi a fürdőhely üzemeltetőjének, a kormányhivatalnak, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központnak értékelés, esetleges hatósági intézkedés és a nyilvánosság tájékoztatása céljából. A vizsgálati eredmények alapján a Tolna Vármegyei Kormányhivatal honlapján jelentetik meg az aktuális lakossági tájékoztatót.

A Tolna Vármegyei Kormányhivatal honlapján közzétett lakossági tájékoztatóban mindig külön felhívják a figyelmet a nem ellenőrzött, illetve fürdőhelyként nem kijelölt felszíni vizekben való fürdőzés kockázataira. A nem kijelölt fürdőhelyeknek jelentős az egészségügyi kockázata. Egyrészt balesetveszélyes is lehet az ismeretlen víz, a vizekben lehetnek korhadt fák, éles, kemény tárgyak, amelyek akár súlyos sérüléseket is okozhatnak. A nem ismert vízmélység következtében nő a vízbefulladásos balesetek kockázata is. Másrészt a nem ellenőrzött vízminőség komoly közegészségügyi-járványügyi kockázatot is jelent. A természetes fürdőhelyek kijelölésekor, illetve a fürdővíz profiljának elkészítésekor is alaposan felméri az egészségügyi hatóság a lehetséges szennyezési kockázatokat, és kijelöli a védőterületeket. Ennek hiányában a felszíni vizekbe kerülhetnek olyan, pl. szennyvízeredetű szennyezések, amelyek súlyos járványügyi kockázatot jelentenek, fürdővízeredetű enterális megbetegedést okozhatnak. Növeli a fertőzéskockázatot, hogy ezeknek a vizeknek a környékén nem alakítottak ki megfelelő infrastruktúrát, hiányosak a higiénés feltételek, pl. nincs vécé, zuhanyzási, kézmosási lehetőség.

Forrás: kormanyhivatal.hu/hu/tolna