Másodfokú hőségriasztás van érvényben

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a következő napokban rendkívüli meleg várható, az országos tisztifőorvos kiadta a másodfokú hőségriasztást szerda (07.12.) éjfélig. Emellett életbe lépett a vörös kód is.

A kép illusztráció. Fotó: www.pixabay.com
A kép illusztráció. Fotó: www.pixabay.com

Az országos tisztifőorvos a rendkívüli meleg miatt kiadta a másodfokú hőségriasztást, emellett életbe lépett július 10-én reggel az úgynevezett vörös kód is, amely kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását. A nappali melegedő munkatársai felkészültek a rendkívüli helyzetre. Timárné Kiss Zsuzsanna, a hajléktalanok nappali melegedőjének koordinátora elmondta, hogy az intézmény jelenleg tíz fővel működik, de napközben befogadják azokat, akiknek nincs otthonuk, és nem tudnak hova húzódni a hőség elől. Frissítővel, limonádéval várják a szolgáltatást igénybe vevőket, és fokozottan figyelnek az egészségi állapotukra is.

A hőségriadót nem várta meg Paks Város Önkormányzata. Szabó Péter polgármester arról tájékoztatott, hogy a Paksi Pákolitz István Városi Könyvtárban, a Paksi Városi Múzeumban, a Csengey Dénes Kulturális Központban és a polgármesteri hivatalban is nyitva az ajtó azok előtt, akik átmeneti enyhülésre vágynak a nyári forróságban, vizet adnak ezekben az intézményekben azoknak, akik megszomjaztak a hőségben. Emellett két párakaput is kihelyezett az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően az önkormányzat a Mezőföldvíz Kft. jóvoltából: a polgármesteri hivatal elé, illetve az Atom térre. A másodfokú hőségriasztás várhatóan július 12-én, szerdán éjfélig, a vörös kód pedig szerdán este 9 óráig lesz érvényben.