Jó napot, mi újság? – Árokszállási Eszter

Árokszállási Eszter, a Paksi Vak Bottyán Gimnázium matematika-fizika szakos tanára, tudományos publikációk szerzője, számos díj és kitüntetés birtokosa. Elismeréseinek gyűjteménye egy újabbal gyarapodott a közelmúltban, a Szekszárdi Tankerületi Központ Kiváló Pedagógusa elismerést vehette át pedagógusnap alkalmából.

Árokszállási Eszter. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

Árokszállási Eszter Szolnokon született, Tápiógyörgyén, majd Tápiószelén nőtt fel. Úgy véli, hogy édesanyjától örökölhette matematikai érzékét, aki ugyan csak hat osztályt végzett, de amikor a kislánya elakadt egy-egy példa megoldásával, addig-addig nézegette, gondolkodott rajta, amíg segíteni nem tudott neki. Az édesanya kitartását mutatja, hogy később továbbtanult, szakács képesítést szerzett. Árokszállási Eszter a nagykőrösi gimnáziumba járt, és bár a sport és az irodalom is nagyon érdekelte, továbbtanuláskor mégis a matematika-¬fizika szak mellett döntött. A Szegedi József Attila Tudományegyetemen szerzett diplomát, ott érezte, tapasztalta meg, hogy nem szabad, hogy gyomorgörcsig menő stressz legyen a tanulás, hiszen annyi szépsége van a matematikának. A mezőberényi kéttannyelvű gimnáziumban kezdett tanítani, gyermekeik születése után költöztek férjével Paksra, és mindketten akkori nevén az Energetikai Szakközépiskolában helyezkedtek el. Esztert 2001-ben a Vak Bottyán gimnáziumba hívták tanítani, elfogadva az invitálást, ott folytatta szakmai pályafutását.

Tanári hitvallása, hogy nincs tehetségtelen diák és a matematikának annyi oldala van, hogy mindenki megtalálhatja benne a számára érdekeset. Van, aki a térszemléletben, van, aki a kézügyességben, a játékosságban vagy a képletek elsajátításában jó. – A fizika nehezebb, mert ott a valóságot kell átültetni a képletek világába – tette hozzá a tanárnő, akinek nevére keresve az interneten, számtalan találat jön: Eszter publikációi. A tanárnő a problémamegoldó gondolkodást, ezen belül a kombinatorikát kutatta. Azt mondja, hogy a kombinatorikával lehet a legjobban elvarázsolni a tanítványokat. Tapasztalatai szerint a diákok nagyon szeretik például a gráfokat. Központi téma volt számára a gondolkodás fejlesztése, foglalkozott az okostelefonokban rejlő tanítási-tanulási lehetőségekkel. Kutatta a reprezentációs szinteket, a szintek tudatos váltakozását a tanulásban. Megjegyezte, hogy kutatói munkájában is az inspirálta, hogyan segíthet a gyerekeknek abban, hogy a lehető legkönnyebben megértsék és el tudják sajátítani a tananyagot.

Árokszállási Eszter munkáját az országban egyedüliként kétszer is elismerték Ericsson-díjjal, Paks Város Önkormányzata a Gyermekeinkért kitüntetést adományozta neki. Mint mondja, mindegyik díjára büszke, az pedig, hogy a szűkebb közösség, akikkel nap mint nap találkozik is megbecsüli, kincset érő.

Eszter elhagyja a katedrát, idén nyugállományba vonul. – Van, mikor az ember egy hosszú út után elfárad és leül a célban, így érzem most magam. Annak örülök, hogy végigvihettem az osztályomat, akiket most érettségiztettem, nyugodt szívvel engedtem őket útjukra. Kicsit pihenek most, aztán elképzelhető, hogy valamikor tanítok majd még, és a tudományos pályámat is folytatni fogom – emelte ki.

Beszélt arról is, hogy férjét, Árokszállási Tibort, aki a Nemzetközi Magyar Matematika Verseny főszervezője volt Pakson, 2017-ben elveszítette, ez nehéz időszak volt számára. Fiaik, Zoltán és László, mindketten Budapesten laknak. Eszternek három unokája van, akik közül a két fiú egészen biztosan örökölte a nagymama matematikai érzékét. Hétvégeken elutazik hozzájuk, egyébként pedig sokat sétál és olvas, újabban hangoskönyveket hallgat. Irodalmi élményeiről szívesen beszélget a körülötte lévőkkel, legutóbb azt vitatta meg kollégáival, hogy milyen nagyszerű novellákat írt Ady Endre.