Pakson járt a Virágos Magyarország verseny zsűrije

A Virágos Magyarország verseny szervezőbizottsága és a Magyar Turisztikai Ügynökség 30. alkalommal hirdette meg környezetszépítő pályázatát. Idén ismét a hagyományos települési kategóriákban várták a nevezéseket – a kis falvaktól a nagyvárosokon át a fővárosi kerületekig –, emellett a határon túli magyarlakta települések immár negyedik alkalommal jelentkezhettek. Paks idén is jelentkezett a versenyre, a zsűri ma (07.13.) látogatott el a városba.

– Paks rendszeresen részt vesz a Virágos Magyarország versenyben. 2001-ben elnyerte a fődíjat, amely mellett számos más elismerést is kapott már az elmúlt években. Minden évben jelentős forrást biztosít az önkormányzat arra, hogy a közterületek fejlesztése, zöldfelületek gondozása, fejlesztése révén szép, rendezett legyen a környezet. Külön köszönet illeti ezért a munkáért Klézl Terézia városi főkertészi tanácsadót és a DC Dunakom Zrt. munkatársait. A Virágos Magyarország zsűrije tiszta, takaros, virágos, nagy zöldfelületekkel rendelkező településnek szokta minősíteni Paksot – összegzett Szabó Péter, Paks polgármestere a Virágos Magyarország zsűrijének látogatásakor. Hozzátette, hogy sok szempontot figyelembe vesz a zsűri az értékelésnél, így többek között azt is, hogyan kapcsolódnak egymáshoz a zöldfelületek és az épített környezet.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A zsűrinek előzetesen bemutatták a városi fejlesztéseket a Városházán, majd személyesen is megtekintették a települést, útvonalukon bejárást tartottak Lussoniumban, a Munkácsy utcai tagóvodában, a Sárgödör téren, az Atom téren, a Kurcsatov utca-Ifjúság útja tömbbelsőben és az ürgemezei parkerdőben.

Dr. Csemez Attila, a zsűri tagja kiemelte, hogy Paks jellegzetes, gömbkoronájú kőris karakterrel rendelkezik, ami elnyerte tetszését. Kiemelte emellett az Atom teret, és Lussoniumot is, ahol, mit mondta, igen szép a kiültetés, változatos a növényzet, a fűszernövények is szépen díszlenek.

Klézl Terézia városi főkertészi tanácsadó felidézte, hogy a főutca kőriseinek meghatározása volt annak idején az első munkája. Egy pécsi faiskola vezetője ajánlotta a Mecsek kőrist, ami nagyon bevált, magyar nemesítésű díszfa, a lombja sötétzöld, és kevés virágzata van, valamint jól tűri a városi környezetet.

Ahogy az a Virágos Magyarország honlapján olvasható, a verseny célja változatlanul a kulturált és vonzó településkép támogatása, az új zöldfelületek kialakítása és a természeti örökség megőrzésével a helyi életminőség javítása, nem utolsó sorban pedig a turisztikai vonzerő növelése. Ugyanakkor egyre fontosabb szerepet kapnak az értékelésben a fenntartható fejlődés szempontjai, a környezettudatos gondolkodás, valamint a településen élők összefogásának ösztönzése. E célok figyelembevételével alakították ki a szervezők a 2023-as pályázati kategóriákat.

Idén újra lehetőség nyílt tematikus pályázat benyújtására, így keresik többek között a legvirágosabb főteret, az év fasorát, az év óvodakertjét, de a Virágzó közösség és Az év zöld innovációja díjak is gazdára várnak. Idén a Virágos városi- és faluséták kategóriában is lehetett jelentkezni olyan helyi turisztikai programokkal, eseményekkel, amelyek a települések legszebb köztéri zöldfelületeinek színes és élménydús bemutatására törekszenek. Mindemellett – köszönhetően az Oázis Kertészet és a Magyar Díszfaiskolások Egyesülete, illetve az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásának – többek között kertészeti utalványok, növények, szakmai tanácsadás és a szervezőbizottsági tagok egyéb díjai is helyet kaptak az elismerések sorában, írják a viragosmagyarorszag.hu-n. Az eredményhirdetés ősszel lesz.

Paks 2001-ben a városok kategóriájában első helyezett lett, majd a nemzetközi versenyben ezüstérmet kapott. 2014-ben a Green City – Zöldebb Városokért Mozgalom és a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége közös különdíját nyerte el, 2015-ben a Földművelésügyi Minisztérium díját kapta meg a magyar növény- és virágkultúra megőrzéséért, 2016-ban a Magyar Tájépítészek Szövetsége különdíját, az Acélvirág díjat, 2017-ben a Magyar Önkormányzati Főkertész Egyesület különdíját, 2018-ban az Arany rózsa-díjat, amit minden esztendőben régiónként egy-egy településnek ítélnek oda, 2019-ben a Virágos önkormányzatért különdíjat, amely a Belügyminisztérium díja város kategóriában, 2022-ben pedig az Ipari és Technológiai Minisztérium különdíját kapta meg Paks, város kategóriában.