Kibervédelmi workshopot tartottak az OAH-ban

A programozható rendszerek védelmével, vagy más néven kibervédelemmel kapcsolatos workshopot szervezett az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) az Amerikai Egyesült Államok Energetikai Minisztériumával közösen 2023. július 10. és 14. között az OAH székházában. A rendezvény célja az volt, hogy a nukleáris védettség egy speciális, de egyre hangsúlyosabb területén nyújtson fejlődési lehetőséget az érintett hazai szakértőknek, olvasható az OAH honlapján.

Forrás: haea.gov.hu

Mint írják, az eddigi hasonló képzésektől eltérően a workshop két részből állt és eltérő célközönségeket célzott meg. Az első három napon az OAH, a hazai nukleáris létesítmények és radioaktív-hulladék tárolók, valamint a Magyar Honvédség kibervédelmi szakemberei kaptak továbbképzést az amerikai instruktoroktól. Előadásokon és kiscsoportos gyakorlatokon olyan témákat érintettek, mint a fenyegetettségek értékelése a programozható rendszerek vonatkozásában, a különböző védelmi stratégiák és eljárások, a mélységi védelem kialakítása és a hálózatok szegmentálása. A gyakorlatok során az előadásokon elhangzottakon túl korábbi valós eseteket és azok tapasztalatait is megismerhették.

Az utolsó két napon az intézményi engedélyesek, például kórházak és kutató intézetek fizikai védelmében érintett, de a kibervédelemben nem feltétlenül jártas képviselői alapszintű, átfogó képet kaptak a programozható rendszerek védelméről. A tematika olyan területeket foglalt magában, mint az egészségügyi létesítményekkel kapcsolatos fenyegetettség és annak értékelése, a belső elkövetők által jelentett kihívások, a védelmi stratégiák és incidens kezelések alapjai, valamint a programozható rendszerek beszerzéseinek kibervédelmi vonatkozásai. Az instruktorok bemutattak továbbá még korábbi valós eseményeket és jó nemzetközi gyakorlatokat is, olvasható a beszámolóban.

Az OAH a jövőben is, együttműködve az amerikai féllel, hasonló képzéseket és rendezvényeket tart a hazai szakembereknek, ezzel is támogatva hazánk nukleáris védettségének fejlesztését.

Forrás: haea.gov.hu